ARTICLE SAPIENS - EL PASTIS

Páginas: 6 (1446 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2014
1. Quina era la situació de l’Àfrica abans de la Conferència de Berlín?
Abans de la conferència de Berlin Àfrica estava exhausta, els altres països durant anys havien agafat població d’Àfrica i els havien utilitzat de esclaus. Amb la revolució industrial es varen donar compte de que no els feien falta tants de esclaus, però que si que els feien falta les matèries primeres que les fabriques i lapoblació europea necessitaven, així que van donar suport als moviments antiesclavistes. Àfrica era un continent escassament poblat i que encara estava per explorar, feia segles que els altres continents n’extreien riqueses però mai ningú s’havia endinsat encara cap a l’interior i havia sobreviscut per explicar-ho. No estava colonitzada a l’interior.

2. Explica quina és/era la visió quetradicionalment es té/tenia de la Conferència.
La visió que tradicionalment es té de la Conferència és que les potències europees es van repartir Àfrica a la conferencia.

3. Quina era la realitat?
En realitat el continent africà mai no es va repartir a la conferència de Berlín.
Molts africans havien sigut esclavitzats i portats a altres continents com a mà d’obra. Però amb la revolució industrialconvenia que els africans quedessin als seus països per produïr les matèries primeres que les fàbriques i la població europea necessitaven, i els països europeus els convenia assegurar-se monopolis d’on poder importar matèries primeres i exportar-los després els productes manufacturats.
A finals del segle XIX, totes les grans potències es van llençar a la lluita pel repartiment del mon i perexemple al continent africà es va portar a terme l’ocupació colonial, que presentava un caràcter bel•licós. Àfrica era un continent escassament poblat i desconegut.
La conferencia va ser convocada i organitzada amb la finalitat de resoldre els problemes que plantejaven l'expansió colonial a Àfrica i resoldre la Cursa per l'Àfrica. Després de la conferència només dos països africans conservaven eldret a la seva independència: Etiòpia i Libèria (que estava baix la protecció dels estats Units de Amèrica)



4. Explica quin paper jugaren a la Conferència els següents personatges: Henry Morton Stanley, Otto von Bismark i Leopold II de Bèlgica.
Henry Morton Stanley era un periodista nord-americà que avançava al capdavant de set-cents homes armats, i era capaç de fer lectures comentadesde la Bíblia al rei Mutesa de Buganda i de massacrar poc després els nadius de l’illa Bumbire perquè no l’havien rebut com ell creia que pertocava.
Leopold II de Bèlgica va ser el segon rei dels belgues, després del seu pare Leopold I de Bèlgica, entre 1865 i 1909.
Otto von Bismark, comte de Bismarck-Schönhausen, duc de Lauenburg i príncep de Bismarck, va ser primer ministre de Prússia iposteriorment canceller de l'imperi Alemany.
Otto von Bismark va convocar i va ser l’amfitrió de la Conferència de Berlín perquè Stanley es va convertir en un home de negocis sense escrúpols al servei de la Societat Internacional del Congo, l’entitat que va crear el rei Leopold II de Bèlgica amb la intenció d’introduir la civilització a l’Àfrica. Per l’interès del rei, Stanley va viatjar per territorisen busca de signatures a canvi d’ampolles de ginebra i uniformes militars. En dos anys els africans havien cedit la seva sobirania al rei Leopold II de Bèlgica. Així el rei Leopold tenia un gran imperi, però per arribar al mar havien de passar per la desembocadura del Congo que era propietat dels portuguesos . Els anglesos volien part de la desembocadura i també s’hi varen afegir els francesos.Tot això va provocar un embolic. Londres i Lisboa van pactar ajudar-se però Leopold no. Per això els portuguesos van suggerir convocar una conferència internacional per posar ordre i establir normes que regulessin el procés d’ocupació. Otto von Bismark la va convocar i va proclamar el protectorat alemany sobre l’Àfrica sud occidental.












5. Explica quins eren els objectius...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Tràgic Juliol Del 1909. Article Sapiens
  • sapiens
  • sapiens
  • Article
  • Article
  • Article
  • Article
  • ARTICLE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS