asdf

Páginas: 7 (1626 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013
Tema 5: Viure més, viure millor.
-Concepte de salut, malaltia i qualitat de vida.
Salut:segons la OMS, la salut és l'estat de complet benestar físic, mental i social, i no sols la absència de malaltia.
Malaltia: alteració de l'estat de salut, és a dir, la pèrdua transitòria o permanent del benestar físic, psicològic o social.
Qualitat de vida: és el grau de benestar,felicitat i satisfacciód'una persona que li permet actuar i sentir la seva vida de manera positiva. Depen de la salut física i mental, el nivell d'autonomia i les relacions socials i amb el seu entorn, entre altres.
Esperança de vida en néixer: estimació de la mitjanad'anys que viuria un grup de personesnascudes en un any. Sense que variin les condicions sanitaries i socials de la zona que s'estudia.
Esperança de vidalliure de discapacitat: estima els anys de vida en bon estat de salut.
Malaltia genètica: són les degudes a les alteracions en el genoma. El defecte genètic és la causa directa de la malaltia.
Malaltia congènita: són les relacionades amb la genètica. Es manifesten desde el naixement degudes a algun transtorn durant el desenvolupament embrionari o durant el part.
És més perillos prendre el Sol al'estiu perquè en caure els raigs més vertical, travessen un gruix menor d'atmosfera.
Agressions ambientals:
Físiques: Radiacions ionitzants: forma d'energia capaç de modificar l'estructura de la matèriaprovocant canvis en les nostres cèl·lules que podrien canviar el nostre estat de salut. Origen natural( Sol, minerals, radioactivitat,etc.) o artifivial (residus nuclears). Sorolls: so nodesitjat que pot provocar alteracions al son i en el comportament o la pèrduda auditiva.Trànsit, auriculars, etc.
Químiques:
Contaminació de l’aire: Monòxid de carboni: molt tòxic pels éssers humans ja que afecta al transport de d'oxigen per la sal. Diòxid de sofre: dificultat per respirar, per la contracció o espasme dels bronquis, irritació a la gola i els ulls i tos.Pot ser mortal.Relacionat amb lapresència d'oxids de sofre a l'atmosfera (més morts per malalties cròniques, cardiovasculars i respiratòries. Oxids de nitrogen: afecten als pulmons i són tòxics. Partícules en suspensió: poden ser sòlides (fum) i líquides (aerosols). Provoquen afeccions a les vies respiratòries i els pumons.
Contaminació de l’aigua: Orgànics: són aigües fecals i residus ramaders, pesticides, greixos iplàstics.Provoquen la proliferació de microorganismesi són tòxics. Inorgànics: són nitrats i fosfats dels adobs, àcids, sals i metalls tòxics. Afavoreixen la proliferació d'algues i microorganisme, i són tòxics. Biològics: són els microorganismes. Provoquen malalties biològiques.
Les regions d'Europa amb més contaminació són: Madrid, Barcelona, el nord d'Itàlia, Països Baixos i Bèlgica, Paris, Londres il'oest d'Alemania.
Perquè? Sobretot les ciutats més importants d'Europa són les més contaminades ja que estan superpoblades, hi ha molts cotxes, i en general hi ha molta vida moderna el que fa que hi hagi contaminació.
Malalties biològiques: Microorganismes patògens:
Bacteris: organisme unicelsense nucli. Quan es multipliquen a l'interior del cos van destruïnt les cèl·lules i teixitspròxims.Fabriquen toxinesque es reparteixen per la sang i causen elssímptomes greus de la malaltia. Tractament: Antibiòtics: tòxiques pels bacteris i innòcues per les persones. (Penicilina A. Flemming)
Virus: no es poden reproduir per si mateixos, s'han d'introduir a una cèl·lula a l'interior de la qual es reprodueixen formant així un gran nombre de virus. Quan el virus surt de la cèl·lula, o bé ladestrueixen, cosa que causa malalties o la afebleixen. Tractament: Antivirals: hi han per virus concrets (VIH, herpes, etc.) Altres medicaments: alleugen els símptomes però el cos ha de vencer la infecció i eliminar el virus sol.
Protozous: organismes unicel·lulars amb nucli definit (eucariòtics). Vint espècies que causen malalties en l'ésser humà, però 1/4 part de la humanitat n'està afectada....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Asdf
  • Asdf
  • Asdf
  • Asdf
  • Asdf
  • asdf
  • asdf
  • asdf

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS