asgfdgdfgdfgdf

Páginas: 5 (1049 palabras) Publicado: 23 de diciembre de 2013
Festes de semana santa

-Què es celebra el diumenge de rams?
Es coneix com Diumenge de Rams al diumenge en el qual es commemora l'entrada messiànica de Jesús de Natzaret a Jerusalem per donar inici així a la passió i mort a la Creu.
Aquest diumenge dóna inici a la Setmana Santa



-Què es celebra el dijous sant?
El Dijous Sant segons l'Església Catòlica és el primer dia del tridupasqual i s'hi celebra l'últim sopar, el Lavatori de peus, la institució de l'Eucaristia i l'Oració a Getsemaní.
Segons la tradició cristiana, aquest dia es va instituir l'Eucaristia sota les espècies de pa i vi. Crist va tenir l'Últim Sopar amb els seus dotze apòstols i va instituir el sagrament del Sacerdoci.
També es commemora la pregària de Jesús a Getsemaní o l'Hort de les Oliveres, on elSalvador va patir el turment de la solitud mentre es preparava per morir per tota la humanitat.
Dins dels oficis d'aquest dia, hi ha el lavatori de peus que realitza el sacerdot i en què recorda el gest que realitzés Jesús abans de l'Últim Sopar, gest amb el qual va voler ratificar l'actitud de servei als seus seguidors.



-Què es celebra el divendres sant?
En el calendari cristià, el DivendresSant és el divendres anterior al dia de la Pasqua de Resurrecció. Commemora la mort de Jesucrist a la creu i s'integra en les festivitats de la Setmana Santa. Aquest dia és festiu arreu dels Països Catalans, excepte a la Catalunya del Nord, i generalment en molts països de població majoritàriament cristiana.


-Què es celebra el dia de la Pasqua?
La Pasqua, també anomenada Pasqua Florida,Diumenge de Pasqua, Diumenge de Resurrecció o Diumenge de Glòria és la festa central del cristianisme, en la qual es commemora, d'acord als evangelis canònics, la resurrecció de Jesús al tercer dia després d'haver estat crucificat.
La Pasqua marca el final de la Setmana Santa, en què es commemora la crucifixió i mort de Jesús. A la Setmana Santa li segueix un període de cinquanta dies anomenat Tempspasqual, que acaba amb el Diumenge de Pentecosta.

Tradicions i celebracions vinculades a la semana santa

-Com es celebra? Representacions (famoses passions, via crusis, dança de la mort).
Famoses passions: Les Passions són grans obres de teatre popular català a càrrec d'actors amateurs, que tenen per argument els darrers moments de la vida de Jesucrist a la Terra, i especialment, la sevaPassió, Mort i Resurrecció. Se'n realitzen en diferents poblacions de la geografia catalana tots els caps de setmana des del primer diumenge de Quaresma, els dies de la Setmana Santa i els caps de setmana després de la Pasqua, en un interval de temps mòbil que sol caure des del mes de març fins al maig. El gènere presenta una gran varietat de formats i estils: de Passions n'hi ha que es realitzen tanta l'aire lliure, pels carrers i places de la població (durant la Setmana Santa), com en espais tancats, i en alguns casos, a l'interior de l'església. N'hi ha que es basen en els diàlegs dels personatges i n'hi ha de mudes, que es fonamenten en representacions plàstiques. Les primeres passions es feien a l'interior de les esglésies (la primera documentada és la de Pollença , el 1355), però apartir del segle XVI es prohibeix i passen a fer-se al carrer.


Via crucis: El costum és fer un recorregut grupal que pot tenir lloc dins del temple o pels carrers, detenint-se en cada estació i fent una oració en cadascuna, una lectura d'algun passatge de l'evangeli i també un cant. És una pràctica que fonamentalment es realitza el Divendres Sant. També és costum aquesta pràctica en els divendresde quaresma, fins i tot en tota ella.







Dansa de la mort: En aquesta dansa, cinc esquelets salten al so d’un tabal, col·locats en forma de creu i amb un seguici de quatre personatges més, els quals, amb torxes, il·luminen el quadre i hi aporten l’aire tètric que hi dóna sentit.
El cos principal de la Dansa de la Mort és format per dos adults (la Dalla i la Bandera) i tres infants...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS