Assaig de rugositat

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (451 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 5 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
ASSAIG DE RUGOSITAT

Elements de màquines Gustavo de Gispert
M. Colomé
Plantejament de la pràctica

Aquest assaig consisteix en determinar quin es elconjunt de irregularitats que presenten diferents tipus de superfícies en peces mecanitzades després del seu acabat.
La rugositat en el sistema internacional es mesura en micres (1 micra= 1 µm= 0,000001m= 0,001 mm). Aquesta unitat s’indica en els plans constructius de les peces mitjançant signes i valors numèrics, d’acord amb les normes de qualitat existents que varien entre els diferents països.
Lamesura es farà mitjançant un aparell que s’anomena rugosímetre, que mesura la rugositat de la superfície del material de dues formes:
1.- la profunditat de la rugositat mitjana (Rz) expressada enmicres, i
2.- el valor de la rugositat mitjana (Ra) expressada també en micres.
Les mesures han de fer-se tal que les línies de rugositat quedin perpendiculars a la direcció de mesura de l’aparell perpoder-ne treure una lectura clara i sense ambigüitats.

D’aquesta manera s’agafarà per fer aquest assaig la Ra. Aquest valor oscil·la de menys a més segons la qualitat del acabat o mecanitzatfinal, significant que, a valor més baix de Ra, millor acabat o mecanitzat.

A continuació es presenta la taula d’equivalències segons el nivell de qualitat del acabat del material o peça seguint lanorma DIN ISO 1302. En ella N12 és el més rugós i N1 el millor acabat. En tot cas els preus dels acabats difereixen moltíssim d’un extrem a un altre de la taula, així que s’haurà de triar quinarugositat és la necessària per no pagar un millor acabat sense que calgui.

Obtenció de dades

-Totxo d’alumini mecanitzat:

Ra = 3,13 micres

-Acer de mecanització per fresa:

Ra = 0,5 micres-Placa d’acer mecanitzat per torn:

Ra = 1,23 micres

-Forca davantera de motocicleta(mecanitzat zona suspensió interior) acabat rectificat:

Ra = 0,69 micres

-Esquadra rectificada a 45 º:...