Assaig invitació a la sociologia

Páginas: 24 (5978 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
INVITACIÓ A LA SOCIOLOGIA
Peter Berger

1.- LA SOCIOLOGIA COM UN PASSATEMPS INDIVIDUAL

L'autor comença el llibre parlant de la imatge dels sociòlegs en ​​la societat . La gent no té molt clar a què es dediquen els sociòlegs i fins i tot els mateixos estudiants de sociologia confonen sovint en què consisteix aquesta. La imatge del sociòleg com a persona benefactora de la societat és erròniai enganyosa , ja que no necessàriament la sociologia pot emprar-se per objectius idíl·lics , sinó també per objectius no tan benèvols. La criminologia , per exemple , pot ser molt útil per a les autoritats que tracten d'acabar amb el crim, però també pot ser útil per a tots aquells que tracten de fomentar-lo. Hi ha qui també relacionen la sociologia amb el treball social , però aquest té més aveure amb la psicologia que amb la sociologia. Que es doni aquesta relació entre la sociologia i el treball social té a veure, fins a cert punt, amb el fenomen del " retard cultural" (l'autor parla del context dels EUA, a més el llibre va ser escrit fa dècades ).
La realitat és que el treball social és una pràctica positiva en la societat, mentre que la sociologia tracta de comprendre la societat.Encara que això no impedeix que un cert coneixement de sociologia pugui ser molt útil al treballador social. Però és que la sociologia no només ha d'interessar als treballadors socials , sinó també als venedors , a les infermeres , als evangelistes , ... a qualsevol persona la professió inclogui una gran relació amb la gent . La sociologia està exempta de valors , o almenys així ha de ser. Aixòno vol dir que el sociòleg no hagi de tenir valors , ja que això no pot donar-se. Però el sociòleg ha d' interessar-se per comprendre la societat d'una manera científica i metodològica i per tant objectiva, deixant de banda els seus valors i opinions. Ha de ser objectiu sense permetre que les seves preferències ni prejudicis personals corrompin seva anàlisi objectiu de la realitat social.
Elsociòleg ha d'informar tan correctament com li sigui possible, i això només pot ser així es deixa al marge els seus valors i prejudicis . Augusto Comte , el filòsof francès que va crear el nom de sociologia a principis SXIX , considerava que la sociologia havia de ser la doctrina del progrés, una successora secularitzada de la teologia com a mestra de les ciències . Aquesta definició de Comte va deixarempremta a França , però també als EUA. Formant-se així una altra imatge del sociòleg com a reformador social . Cal reconèixer que resulta satisfactori comprovar que la sociologia ha servit per millorar la sort d'alguns grups humans , però això no és una cosa que es sola donar amb assiduïtat , ja que, com hem dit abans , la sociologia no és una pràctica, sinó un esforç per comprendre. Però elsociòleg no és un mer recol · lector d'estadístiques sobre la conducta humana, ni tampoc és aquesta persona que es passa tota la jornada laboral fent enquestes .
No es pot negar que l'estadística i les enquestes són una part important del treball del sociòleg, però no hi ha sociologia sense teoria , és aquesta la part més important del sociòleg , la que més el defineix. I és que molts sociòlegs nosaben molt sobre estadística , però no podem jutjar la sociologia per aquestes situacions. Les dades estadístiques en si mateixes no formen la sociologia. Es converteixen en sociologia únicament quan són interpretats sociològicament i col · locats dins d'un marc de referència teòric que sigui sociològic . Aquestes dades són matèria primera que pot ser utilitzada per a la interpretació sociològica.Una altra imatge del sociòleg relacionada amb aquesta última és la de l'home interessat en la metodologia científica per després aplicar-la als fenòmens humans. La realitat és que la sociologia sempre s'ha pretès a si mateixa com una ciència, d'aquí a que el sociòleg hagi de treballar sobre la metodologia que més li acosti a la condició de ciència.
I és que entre els sociòlegs sempre hi ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Invitació a la sociologia
  • Assaig Sociologia
  • Resum Capitol 1; Invitació A La Sociologia
  • Invitació a la sociologia
  • assaig sociologia
  • Invitació a la sociologia
  • Invitació a la sociologia
  • Invitació a La Sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS