Atapuerca

Páginas: 9 (2173 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2015

Activitat d’Evolució humana
1- Els humans pertanyem a la família dels hominoideus, que a més de nosaltres inclou a ximpanzés, goril·les i gibons. Busca informació en la web sobre algun d’aquests animals (nom científic de l’espècie , que mengen, com s’organitzen socialment, com es reprodueixen….)
ESPÈCIE DE HOMINOIDEU
DIMORFISME SEXUAL
NOM CIENTÍFIC
DISTRIBUCIÓ
LOCOMOCIÓ
ORGANITZACIÓ SOCIALGibons
Notable
Symphalangus syndactylus
Xina, Birmània, Vietnam, Laos i Cambodja
braquiació
poden caminar de forma bípeda
Formen famílies nuclears
Parelles monògames
Ocupen territoris determinats
Goril·les
Notable
Gorilla gorilla
Àfrica central
es desplacen a quatre grapes
Són polígams
Existeix un mascle dominant al qual poden reptar els més joves
Són molt intel·ligents
Ximpanzés
Lleu
Pantroglodytes
Àfrica central i occidental
arborícola
Són molt intel·ligents
Viuen en comunitats
Entre els mascles hi ha una jerarquia de domini
Són polígams
Orangutans
Lleu
Simia pygmaeus
Illes de Borneo I Sumatra
arborícola
Són polígams I molt promiscus. Viuen en comunitat I els mascles poden ser molt agressius
Humans
Lleu
Homo sapiens
Originaris d’Àfrica s’extenen per tot el món
bípeda
Tenen raó Ipensament abstracte
Comportament modern

Tot:
Són omnívors
Tenen un comportament social complexe
Tenen expressió facial
Construeixen refugis o nius
Cuiden de les seves cries durant períodes de temps llargs
Les femelles tenen normalment una sola cria en cada gestació

2- Ves a la pàgina: http://www.atapuerca.org/ Clica sobre l´apartat: Espacio didáctico: El cajón de la prehistoria: Temas de evolución.Cada tema t´ajudarà a respondre les següents preguntes (estan per ordre):

a- Quines són les diferències més importants entre els humans i la resta de simis?
Una de les característiques que diferencia l’ésser humà és el bipedisme, és a dir, la capacitat de caminar alçat sobre els dos peus. A més el bipedisme implica una determinada posició de la pelvis, que fa que les cries neixin més immadures.També ens diferencia de la resta de simis el tamany del cervell, el llenguatge, el foc, l’ ús i la fabricació d'eines o la capacitat de parlar (degut a la posició de la nostra faringe).

b- Quin és el primer avantpassat del gènere humà? Quan va viure? On? Per què no s´ha inclòs dins el llinatge dels ximpanzés?
Fa uns 5 milions d'anys el nostre llinatge es va separar del llinatge dels ximpanzésapareixent el primer avantpassat del gènere humà: l’Ardipithecus ramidus, amb una antiguitat de 4.4 milions d'anys. Habitava en la selva africana i portava un tipus de vida semblant al dels ximpanzés però els seus ullals (lleugerament més petits) permeten classificar-lo com a homínid.

c- Quan van aparèixer els Australopithecus? Esmenta les característiques més importants d’aquest gènere (alimentació, hàbitat….) Quin és el fòssil més famós d’aquest gènere ?
Va aparèixer fa 4 milions d’anys. Aquesta espècie grimpava arbres però també podia caminar a dos peus. Vivien en petits grups, prop dels punts d'aigua o llacs. Menjaven aliments durs, desenvolupant així grans mandíbules. Aquests homínids tenien un esquelet primitiu amb els braços molt llargs i les cames molt curtes. L'alçada d'un metre imitjà en mascles i les femelles poc més d'un metre.

Els fòssils més famosos d’australopithecus són els de Lucy, trobats en 1974 a Hadar (Etiòpia). Lucy representa a una dona jove de la qual es van trobar 52 ossos d'un esquelet pràcticament complet, amb una edat aproximada de 3.2 milions d'anys.


d- Qui són els Parantrops ? Quan van aparèixer ? Quan de temps van conviure amb els Homo ? Per què esredueixen els boscos a l´Àfrica ?
Els Parantrops són un gènere diferent al homo que també provenia de l’Austrolopithecus. Van aparèixer a la vegada que el gènere homo i van conviure 1,4 milions d’anys.
fa uns dos milions i mig d'anys va haver-hi canvis climàtics al planeta, van provocar més fred i el clima era menys humit. A Àfrica aquest canvi climàtic va provocar la reducció dels boscos i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atapuerca
  • Atapuerca
  • atapuerca
  • Atapuerca
  • Atapuerca
  • Atapuerca
  • atapuerca
  • Atapuerca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS