Bàsquet: Història, regles i competicions principals

Páginas: 9 (2141 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
treball educació física:

bàsquet

índex

Història del bàsquet........................................................................................................... ...............pàg 3

regles del bàsquet...........................................................................................................................pàg 4-6

Competicionsprincipals...................................................................................................................pàg 6

Història del bàsquet

El bàsquet va sorgir al 1891 als Estats Units, concretament a la Universitat de YMCA, Springfield (Massachussets).
James Naismith, professor d'Educació Física, va voler crear un esport d'equip que es pogués practicar en el gimnàs durant el fred hivernal. Desprésd'analitzar els esports que es practicaven en aquell moment va redactar les normes d'un joc que avui es coneix com el Bàsquet. Naismith va col·locar dues cistelles de préssecs clavades en els extrems d'una pista, a 3'05 m del terra. Així va ser com a poc a poc i després de diversos assajos, per fi James crea l'esport conegut com Basketball basket (cistella) i ball (pilota).
La imatge del joc era simple,es jugaria només amb les mans i tindria com a objectiu ficar el pilota en una cistella, d'on prové el seu nom.
Els principis bàsics creats per James van ser:
1. La pilota serà esfèrica i pot ser llançat amb una o dues mans sense importar la seva direcció.
2. Tot jugador pot col · locar en el terreny de joc on li agradi i en qualsevol moment.
3. No es pot retenir la pilota i córrer amb ella.4. Els dos equips jugaran junts sobre el terreny, però està prohibit el contacte entre els jugadors.
5. La meta ha de ser elevada, horitzontal i de dimensions petites perquè hagi de recórrer més a la destresa que a la potència.
6. Els equips estarien conformats per nou jugadors

Història cronològica del progrès del bàsquet
Al 1892 es publicà el primer reglament que constava de 13 articles,van ser tretze les regles amb les que es va començar a jugar al bàsquet.
Al 1893 el temps de joc consta de dos períodes de 20 min. Amb 10 min. de descans.
Al 1894 es limita el terreny de joc i s'adopta una pilota propi per al bàsquet i s'inclou un llançament de tir lliure a 6.09 m. de la cistella per cada falta comesa.
Al 1896 la "Amateur Union" adopta les regles que regiran a l'escalainternacional, s'autoritza driblar amb la dues mans, varien els punts, atorgant-se un punt per tir lliure i dos punts per a les cistelles i apareix el tauler porta amb si la necessitat del rebot.
Al 1897 s'institueix definitivament que els equips estiguessin integrats per 5 jugadors en el terreny de joc.
Al 1915 – 1918 neix el “joint basketball comité”, entitat responsable d'unificar el reglament.
Al1921 es distingeix en les penalitzacions les violacions i la falta personal.
Al 1928 el bàsquet es presenta com l'esport d'exhibició en els jocs olímpics a Amsterdam.
Al 1931 es regulen les faltes personals, determinant com a sanció dos tirs lliures en cas que el jugador estigués fent un llançament i un tir lliure per faltes tècniques i s'estableixen com a mesura de terreny de joc: 25x15 m. amb 2x1cm. de variació.
Al 1932 en ginebra es funda la F.I.B.A. (Federació internacional de bàsquet Amateur), s'introdueix la regla dels tres segons i s'introdueix la línia de mig camp.
Al 1935 el C.O.I. accepta el bàsquet com a esport olímpic.
Al 1936 s'integra el bàsquet femení a la F.I.B.A.
Al 1939 Mor J. Naishmith i com a tribut a la seva persona s'inaugura el "Hall Of. Fame" on s'inscriuen elspioners d'aquest esport, així com els seus personatges més cèlebres.
Al 1979 s'adopta la cistella de 3 punts.


Regles del bàsquet
Un equip de bàsquet consta de cinc jugadors al camp, un dels quals és el capità, i de cinc a la banqueta. En competicions internacionals el conjunt de jugadors és de dotze, dels quals cinc estan sobre el terreny de joc i set en la banqueta, per als canvis.
El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reglas Del Basquet
  • historia del basquet
  • historia del basquet
  • historia basquet
  • basquet preguntas y reglas
  • Historia del basquet
  • Personatges principals mar i cel
  • Reglas del Basquet

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS