Bàsquet

Páginas: 10 (2322 palabras) Publicado: 18 de mayo de 2014
BÀSQUET









ÍNDEX

Part Teòrica:
1. Breu història del bàsquet
2. Definició del concepte bàsquet
3. Número de jugadors i posicions que ocupen en el terreny de joc.
4. Característiques físiques i tàctiques dels jugadors en funció de la posició que ocupen.
5. Terreny de joc
6. Aspectes de la normativa













1. Breu història del bàsquet
Les primeresmanifestacions d'activitats semblants al bàsquet les trobem el segle X aC a Amèrica, on els olmeques jugaven un joc semblant al basquetbol anomenat pok-ta-pok. Al segle XVI els asteques jugaven una variació del joc anomenada ollamalizli o ichlachil.
El basquetbol, que probablement té la base en el joc alemany korbball, neix el desembre de 1891. El nord-americà de la Universitat de Springfield,Massachusetts, James A. Naismith és considerat com el pare i l'inventor del bàsquet. Aquest professor d'educació física, es va inventar un joc que consistia a fer passar una pilota per dintre un cèrcol. Esport de conjunt que va tenir el seu primer reglament l'any 1891.
Ràpidament s'estengué per tota l'Amèrica del Nord i aviat es professionalitzà. El primer partit entre universitats fou el 1895entre Yale i Pennsilvània. El primer partit considerat professional es jugà a Trento (Nova York) el 1893. El 1898 es crea la primera lliga professional. El 1932 neix el campionat de la NCAA i el 1946 l'NBA (amb el nom de Basketball Association of America). La FIBA es funda el 1932.
Els soldats nord-americans que combateren en la Primera Guerra Mundial l'exportaren a Europa i l'any 1936 va ser jaadmès com a esport olímpic.
El 1950 se celebren els primers Campionats del Món de bàsquet en categoria masculina a l'Argentina, i tres anys després se celebraria el primer campionat femení a Xile. Aquests campionats es continuen celebrant cada quatre anys, alternant-se amb els Jocs Olímpics.
El 1989, la FIBA va permetre la participació de professionals als Jocs Olímpics, ja que fins aleshoresnomés hi participaven esportistes amateurs. Això va permetre la participació dels jugadors de l'NBA.


2. Definició del concepte bàsquet
El basquetbol, popularment conegut com a bàsquet, és un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts quel'adversari, tot respectant les regles del joc.
OBJECTIU DEL JOC :
L'objectiu de cada equip serà intentar introduir la pilota en la cistella del equip contrari quan tenen la pilota en el seu poder i evitar que l'altre equip els marqui en la seva cistella quan ataquen , fent fallar el tir , que perdin la pilota per una mala passada o cometin una infracció.
DURADA DELS PARTITS :
Un partit de bàsquetdura QUATRE períodes de DEU minuts amb un descans entre primer – segon i tercer - quart de dos minuts . I una descans més llarg de 15 minuts entre el 2n i 3r " quart " . Una característica important de la durada d'un partit de bàsquet és que els quaranta minuts són de JOC REAL és a dir que quan el àrbitre pita perquè s'ha comès una personal , fora de banda o una altra infracció , el cronometrador delpartit deté immediatament el rellotge del partit que no posarà en marxa fins que la pilota torni a estar en joc .
Un cop acabats els quatre períodes de joc , guanyarà el partit l'equip que més punts hagi aconseguit . En cas d'empat es jugarà un temps afegit de CINC minuts que es diu PRORROGA per decidir el guanyador . En cas de persistir l'empat al final d' aquesta primera pròrroga , es jugarientantes com fossin necessàries fins que un dels equips resultés guanyador .

3 i 4. Jugadors i característiques
" Base" : També anomenat " playmaker " ( Creador de joc , literalment ) . Normalment el jugador més baix de l'equip . En atac puja la pilota fins al camp contrari i dirigeix el joc d'atac del seu equip , manant el sistema de joc . Les seves característiques recomanables són un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • basquet
  • basquet
  • Basquet
  • Basquet
  • El basquet
  • basquet
  • Basquet
  • basquet

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS