Biografia De Primo De Rivera (Catalán)

Páginas: 4 (816 palabras) Publicado: 19 de abril de 2011
Biografia de Primo de Rivera

Militar i dictador espanyol, Miguel Primo de Rivera i Orbaneja (Jerez de la Frontera, Cadis, 1870 – París, 1930), procedia d’una família de militars il·lustres, en laque havia destacat el seu tiet Fernando Primo de Rivera, marqués d’Estella (1831-1921), heroi de l’última guerra carlina, governador de Filipines i diverses vegades ministre de la Guerra. Miguel vaingressar a l’exèrcit als 14 anys i va desenvolupar la major part de la seva carrera a destins colonials: Marroc, Cuba i Filipines (on va acompanyar al seu tiet) foren els escenaris que el van permetreascendir ràpidament per mèrits de guerra, de manera que al 1912 ja era general.

Vinculat per la seva formació al grup de militars africanistes, no obstant va defendre l’abandonament de les colòniesnord-africanes, i per això va haver de sofrir represàlies polítiques. Des de 1919 va passar a destins en la Península, que el van posar en contacte amb els aguts problemes socials i polítics del’època: va ser capità general de València, de Madrid i de Barcelona.

Des d’aquest últim lloc, que va ocupar al 1922, es va veure confrontat als problemes d’ordre públic de la ciutat en l’època delterrorisme anarquista, del pistolerisme patronal, del auge del catalanisme, de la inestabilitat ministerial i de a descomposició del sistema de partits. Com a reacció, Primo de Rivera va enarborar els seusideals militaristes, nacionalistes i autoritaris per a donar un cop d’Estat al 1923, que va posar en suspens la Constitució, va dissoldre el Parlament i va implantar una dictadura.

Amb laconnivència del rei Alfons XIII i el consentiment de bona part de la patronal, del clergat, de l’exèrcit i de les forces conservadores, Primo de Rivera va encapçalar un Directori Militar que va concentrar totsels poders de l’Estat excloent als polítics professionals. Inicialment va trobar poca resistència, en la mesura en què venia a substituir un règim desprestigiat i en què prometia una dictadura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PRIMO DE RIVERA
  • primo de rivera
  • Primo De Rivera
  • Primo De Rivera
  • Primo de Rivera
  • Primo De Rivera
  • primo de rivera
  • Primo de rivera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS