Biografias

Páginas: 2 (368 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2012
2N BATX. Història d’Espanya i Catalunya

COMENTARI DE TEXT D’HISTÒRIA
Memorial de Greuges presentat a Alfons XII, març de 1885
Es tracta d’un document públic, de temàtica política ise situa en el segle XIX, és una font primària. L’època en la qual se situa el text és la Restauració. Nom amb el qual és coneguda popularment la Memoria endefensa de los intereses morales y materiales de Cataluña (1885), adreçada al rei, a l'estil dels greuges de les antigues corts catalanes.El Centre Català és una entitat catalanista fundada a Barcelona el 1882 per defensar els interessos morals i materials de Catalunya,i per aconseguir la unió de tots els catalans. Va ser elegit president Frederic Soler, i secretari, Valentí Almirall, que va ser l'ànima i el dirigent principal, i també el redactor ponent de laMemoria, i per a la seva redacció es va formar una comissió de personalitats de diverses ideologies.
Li van entregar el Memorial a Alfons XII, que es diu ‘Memoria en defensa de los intereses materiales ymorales de Cataluña. Aquest memorial consistia en una sèrie de reivindicacions polítiques i econòmiques amb motiu del projecte de conveni comercial entre l'Estat espanyol i Gran Bretanya i delsintents d'unificació del dret civil. Aquest document era fruit de la col·laboració dels intel·lectuals amb la burgesia industrial catalana, i es considera el primer acte polític del catalanisme en el campoficial de l'Estat espanyol. El Memorial de Greuges va fer quallar les Bases de Manresa de 1892. Les bases de Manresa és el primer projecte d’estatut, dissenya les relacions entre l’estat central il’estat regional.
El memorial és el resum més complet del que durant anys ha estat el catecisme catalanista. A partir de la dualitat Catalunya-Castella i de l'opressió històrica de Catalunya per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biografias
  • Biografia
  • Biografia
  • Biografia
  • Biografia
  • Biografías
  • Biografia
  • Biografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS