Bioogia

Páginas: 5 (1027 palabras) Publicado: 19 de mayo de 2013

H7N9, un virus desconegut en humans















Albert Mariné Argerich
1r BATXILLERAT C
Ciències per al Món Contemporani
Curs 2012-2013

Introducció
El món gira al voltant de China novament després del descobriment d’un nou virus d’origen aviar que ja ha infectat a més d’una vintena de persones.
“Els primers anàlisis genètics mostren que es tracta d’un nou virusrecombinat, provenint dels virus aviars H7 però donant com a resultat una combinació desconeguda actualment per la qual, l’ésser humà no té immunitat”, explica el Doctor Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Un dels motius de la gran preocupació dels científics i metges que estan estudiant aquesta possible pandèmia és que, el virus, podria ser molt més mortífer que elque va afectar fa 10 anys al sud-est asiàtic que va causar casi 300 morts.
Els primers casos d’humans afectats per aquest virus aviar es van detectar a Xina el mes passat, a principis de març. Tots ells presentaven febre i tos reiterada, que van evolucionar a una forta pneumònia i dificultats per respirar.

Etimologia
Aquest virus aviar rep el nom de H7N9. Aquest nom no ha estat escollit al’atzar, sinó que mostra una etimologia determinada.
La lletra H dels virus gripals es refereix a l’Hemaglutinina (HA), una proteïna de la superfície dels virus que li permet unir-se a la cèl·lula infectada (existeixen 16 subtipus, dels que només H5 i H7 poden produir brots en les aus).
La N correspon a un altre enzim, la Neuraminidasa, sobre la qual actuen precisament els fàrmacs antivirals(existeixen 9 subtipus de “N”).

Contagi
Tot i que l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i les autoritats locals segueixen investigant l’origen del brot de la nova grip, tot indica que el virus hauria donat el salt des d’algun tipus d’au que encara es desconeix, en algun moment d’estret contacte amb els pacients, ja sigui en els seus propis domicilis rurals o en algun mercat d’aus vives.
Segonsl’OMS, els primers anàlisis al virus demostren que ha evolucionat per a sobreviure en el sistema respiratori dels mamífers i créixer a la temperatura habitual de l’organisme humà, una mica més baixa que la de les aus (el seu hàbitat natural). Això pot provocar que s’estengui més fàcilment a altres mamífers i podria arribar a transformar-se en una amenaça potencial per als humans.
De moment apuntenals carnissers, criadors i venedors d’aus de corral, i de la indústria de processament de carn com a víctimes d’un alt risc de contagi per avisen que “el problema d’aquest virus H7N9 és molt poc patogen en les aus, de manera que és molt difícil identificar als animals que estan malalts, com sí que va passar amb el H5N1, i això facilita el contagi des dels animals”.

Es transmet entre humans?Aquest és un dels punts que més estretament vigilen els especialistes ja que un fàcil contagi entre humans significaria que el virus ha adquirit alguna mutació necessària per a “residir amb més facilitat en el sistema respiratori humà i propagar-se fàcilment entre persones”.
De moment, l’OMS assegura que no existeixen evidències de transmissió entre humans. El fet que centenars de persones que hanestat en contacte amb els afectats estiguin sans indica un baix nivell de contagi.

Perillositat >
Segons els especialistes, existeixen algunes pistes per estar tranquils; els brots del virus H7 que s’han produït fins ara han estat sempre petits, en número d’afectats i extensió. Però per altra banda, preocupa la elevada mortalitat del virus, que ha matat més d’un 30% dels infectats, unpercentatge molt superior a altres grips comunes i que el situa al nivell del H5N1.
“Sempre que un virus animal desenvolupa la capacitat d’infectar a humans existeix un risc teòric de pandèmia” admet l’OMS. Tot i això, la transmissió entre humans del H7N9 sembla gairebé nul·la o ineficaç.

Prevenció
A hores d’ara no existeix una vacuna preventiva dissenyada contra el virus; fet en el que ja estan...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • bioogia
  • bioogia
  • Bioogia
  • Bioogia
  • bioogia
  • bioogia
  • Bioogia
  • bioogia, sinapsis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS