Bullyng

Páginas: 5 (1042 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2012
La Cancelleria Reial
Pere III el Cerimoniós (1319-1387) s'adonà que existia un estret lligam entre poder i llengua, i per això es proposà de reformar la Cancelleria Reial. La Cancelleria havia estat creada al segle XIII i era un organisme administratiu i burocràtic. Amb la reforma de Pere III entraven a treballar a la Cancelleria gent molt preparada en els camps de la teologia, el dret,l'escriptura, etc. La seva tasca era redactar els documents oficials, que aviat foren considerats models de bon escriure.
Aviat el català de la Cancelleria esdevingué una mena de llengua acadèmica, ja que era la llengua dels discursos i dels documents que signava el rei, i això la legitimava i feia que fos acceptada incondicionalment en tots els territoris de la Corona. La prosa de la Cancelleria fou unfactor important d'unitat de la llengua administrativa i literària. Acabà sent una mena de model supradialectal: bastida sobre la modalitat dialectal del barceloní, fou acceptada per tots els escriptors com una mena de forma estàndard.
1. El naixement de la llengua: El català no era la llengua dels primers pobladors de la nostra terra, parlaven llengües preromanes, com ara íber, basc... L'any218 aC. Les tropes romanes entraren per Empúries i començaren a extendre els seus dominis per la península Ibèrica extensió que durà fins al segle v dC. La dominació romana va ser política, cultural i lingüística. Definirem, idò, la Romanització com el procés pel qual es produí l'adopció de la llengua i de la cultura llatina per part dels que habitaven la Península.

e Literatura religiosa:Eiximenis, Vicent Ferrer
La importància de les creences religioses justifica moltes accions a l'Edat Mitjana. Personatges com Vicent Ferrer, després canonitzat, i Francesc Eiximenis esdevingueren famosos per les seus predicacions i influència.
Eiximenis (1330-1409): Va estudiar a les universitats de París, Roma, Oxford i Colònia, i va viure a València. Més tard, va ser conseller de Joan I. Al finalde la seva vida, va ser nomenat bisbe d’Elna. Com a teòleg va defensar la moral tradicional basada en l’autèntic esperit cristià. Per això, va escriure una mena d’enciclopèdia titulada Lo Crestià.
Vicent Ferrer (València, 1350-1419): Se’n conserven els sermons que pronunciava perquè uns reportadors que l’acompanyaven els copiaven. Fou predicador, teòleg i polític. Ja en vida tenia famainternacional, arrossegava una multitud de fidels per gran part d’Europa. Donava una visió del món totalment apocalíptica: predicava la fi del món. En el compromís de Casp va fer costat a Ferran d’Antequera i la dinastia Trastàmara.

d La Cancelleria Reial
La Cancelleria Reial era l’organisme administratiu de la Corona catalanoaragonesa. Fou creada per Jaume I al segle XIII i va ser abolida al segleXVIII. Aquesta s’ocupava de redactar tota la documentació administrativa de la Corona. Els documents eren redactats en català, aragonès i llatí.
La traducció, a partir dels textos originals, d’obres grecollatines, i les relacions que mantenien els funcionaris amb les corts d’Avinyó (França) i la Toscana (Itàlia), introduïren noves perspectives culturals que van marcar el pas de l’edat mitjana al’Humanisme. La Cancelleria es convertí en el primer centre humanista de Catalunya.
Els escrivans de la Cancelleria van crear un model de prosa català unificada, sense dialectismes, que serví com a model de la llengua per als documents administratius.

(S.XIII-XV)
La corona catalanoaragonesa volgué expandir-se cap a Occitània, però aquest camí fou frenat l'any 1213 on l'exèrcit català perd les sevespossessions occitanes.
Durant el segle XIII Jaume I conquereix Mallorca, Eivissa i Formentera. L'hegemonia a les illes era crucial per al desenvolupament del comerç. La repoblació de les terres insulars procedia de l'Empordà, i el seu parlar s'hi imposà progressivament.
S'inicià l'expansió cap al sud musulmà, conquerint València (1238). Els repobladors del Regne de València foren tant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • BULLYNG
  • bullyng
  • El Bullyng
  • bullyng
  • EL BULLYNG
  • Bullyng
  • Bullyng
  • Bullyng

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS