Canço del mati encalmat

Páginas: 5 (1208 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
COMENTARI D’UN POEMA: CANÇÓ DEL MATÍ ENCALMAT

Títol
CANÇÓ DEL MATÍ ENCALMAT
Autor
Salvador Espriu i Castelló va néixer a Santa Coloma de Farners el 10 de juliol de 1913, i va morir a Barcelona el 22 de febrer de 1985. Va ser un poeta, dramaturg i novel·lista català considerat un dels renovadors de la prosa catalana de fórmules noucentistes.
Un seguit de desgràcies van marcar els primersanys de la seva infància: va perdre dos germans i va patir una greu malaltia, que el va obligar a passar una llarga temporada al llit. Espriu va aprofitar el temps d’aquest entrebanc per devorar llibres.
Va passar tota la seva infantesa a Barcelona i a Arenys de Mar, un indret que l’autor mencionava Sinera ( llegit a l’inrevés), ha esdevingut una geografia mítica de la seva obra i és l’escenaridel seu món literari. Va estudiar dret i història antiga a la Universitat Autònoma de Barcelona, però la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista van impedir el seu futur que es preveia brillant en el món universitari. A partir d’això, va reduir el seu treball laboral i com a escriptor. Després, uns anys més tard, va reeixir com a narrador, dramaturg i poeta, i les seves obres es podendefinir com una llarga i profunda meditació sobre la mort.
Els versos de Salvador Espriu s’allunyen del formalisme noucentista, es concentren en la força d’expressió nua.
Època
Després de la guerra civil, a partir de l’any 1939, la vida cultural i literària va quedar totalment aturada. La llengua catalana va quedar prohibida per la dictadura franquista. Així́ que molts artistes catalans van haverde viure a la clandestinitat a Catalunya. Cap als anys cinquanta, amb la liberalització́ i l’estabilització́ del règim, la cultura i la literatura van començar a reaparèixer, tornant a aparèixer els autors que havien quedat en la clandestinitat. El fet que va marcar definitivament la literatura d’aquests anys de postguerra va ser la censura, que era la pressió́ exercida pel control del règimfranquista, que canviava algunes obres o les retallava. Aquests tres fets: l’exili, la clandestinitat i la cesura, van marcar la literatura de postguerra, que va ser fins als anys seixanta conservador i idealista. A partir dels anys seixanta va ser quan definitivament van aparèixer els autors que estaven en la clandestinitat, com Espriu, i va començar a defensar-se obertament una estèticarealista, que és quan Salvador Espriu va publicar la seva obra Cançó del matí encalmat, que es troba dins del recull de El caminant i el mur (1954).
Context
Al 1954, quan Espriu va publicar El caminant i el mur, ell es trobava a Catalunya, en plena etapa franquista, i per aquest motiu i per la dura infància que va passar, va començar a escriure textos relacionats amb el pas de la vida, i que la mortera un destí inevitable.
Gènere
Poesia de la postguerra.
Tema
El tema principal d’aquest poema és la via que fa el poeta per la vida cap a la mort, que avança lentament.
Resum
Aquest poema el que ens vol mostrar, són els dies d’amargor i desànim que viu el poeta, en els que ell comprèn el seu destí, el qual és la mort, i no en pot fugir, és un camí sense tornada, però que avança lentament.Estructura parts
Jo dividiria el poema en quatre parts, segons el que ens diu el poema:
-Primera estrofa: Ens explica que ja ha comprès el seu destí, i que oblida el passat.
-Segona estrofa: Ens compara la seva vida amb “la seva barca” que navega endins del mar i sent un cant aeri que ve de terra endins que li diu que la mort és un camí sense retorn.
-Tercera estrofa: Fa referència alcementiri de Sinera, que és el lloc on reposa la seva família i on ell reposarà algun dia, però encara és viu remarca.
-Quarta estrofa: Fa referència a la seva eixida d’Arenys, “el jardí dels cinc arbres”, ara ja és adult i ha collit el seu temps, metaforitzat amb la rara rosa blanca i espera el moment d’entrar a les “fosques estances” que és on descansa la seva família.
Mètrica
Tipus de vers
Els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari De Text El Mati Encalmat
  • cançó del matí encalmat
  • Matias
  • matias
  • matias
  • Matias
  • matias
  • matias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS