CAN PAU BIROL

Páginas: 2 (499 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015
CAN PAU BIROL
A l'indret anomenat Can Pau Birol, actualment és col·legi Bell-lloc, l'any 1876 es va descobrir, de forma casual, una vil·la romana amb grans habitacions pavimentades amb esplèndidsmosaics.
Els dos mosaics trobats -el del circ i el de Bel·lerofont- van estar a la masia fins l'any 1937, any en que varen ser traslladats al Museu Arqueològic de Girona; acabada la guerra civil, forendipositats al Museu Arqueològic de Barcelona. Poc després del descobriment dels dos mosaics esmentats, Botet i Sisó en va trobar un altre que representava el judici de Paris. Aquest mosaic que es vaperdre i no va tornar a aparèixer fins l'any 1941. Aquest va ser arrencat i dipositat al Museu de Sant Pere de Galligants.
En temps de l’Imperi Romà, can Pau Birol era una vil·la suburbana, ja que estrobava enllà de les muralles de la ciutat, a uns tres quilòmetres del nucli de Gerunda.
El mosaic del circ i el de Bel·lerofont va ser trobats formant un tapís únic en una cambra de grans dimensions.No s’ha arribat a una conclusió definitiva sobre la utilització d’aquest gran espai; però, per la riquesa i bellesa del mosaic, fa l’efecte que es tracta d’una sala de celebracions o per rebreforasters importants.
La vil·la era una masia ben comunicada, encarregada d’explotar l’entorn amb conreus de tota mena o especialitats, la ramaderia i l’aprofitament del bosc. Quan la vil·la es trobava propde la ciutat, era una vil·la suburbana. A més de subministrar els productes de consum diari a la capital, les vil·les suburbanes podien ser la residència de l’amo, bé de manera permanent bé durantllargues temporades. La proximitat amb la ciutat permetia que el propietari de la vil·la complís amb les tasques i responsabilitats cíviques i gaudís dels beneficis de la vida urbana sense deixar elplaer i les comoditats del camp.
 DOMUS A SARRIÀ DE TER
La campanya d’excavacions a la vil·la romana del Pla de l’Horta, a Sarrià de Ter (Gironès), ha deixat al descobert dues noves estances que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pau Cañadas
  • Pau
  • Can-Can
  • canas
  • canadá
  • Canadá
  • can can
  • El cano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS