Treball Activitats Complementaries

Páginas: 5 (1154 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015
ACTIVITATS
COMPLEMENTÀRIES

Aina Marina Reniu Balasch
4ESO –A
2014/2015
Biología
ÍNDEX
1- Es pot patentar un gen? Enunciats.

2- Es pot patentar un gen? Respostes.

3- Malalties hereditàries.

4- Malalties hereditàries.

5- Malalties hereditàries.










ES POT PATENTAR UN GEN?
Com ja sabem, l’any 2003 es va acabar la seqüenciació de la totalitat del genoma humà. El nou repte és laidentificació de tots els gens; això implica saber quina proteïna genera cada gen en l’ésser humà i quins efectes té sobre aquesta proteïna sobre l’organisme. En aquesta tasca hi estan participant tant entitats públiques com privades a tot el món. Quan una empresa privada descobreix un nou medicament, normalment patenta el descobriment per rendibilitzar la despesa en la investigació. Però es pot patentar ungen del genoma humà que es troba en tots els éssers humans del planeta? Pot ser algú propietari d’un gen universal?
Davant d’aquest dilema, hi ha postores a favor i en contra. Feu un col·loqui sobre la possibilitat de patentar gens humans.
Elabora una llista amb arguments a favor de les patents de gens i una altra llista en contra de les patents de gens. Pots buscar informació a la pàgina web:http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/elsi/patents.shtml#4
Llegeix la Declaració Universal sobre el Genoma Humà i els Drets Humans en la pàgina web:
http://portal.unesco.org/es/ev.php-URL_ID=13177&URL_DO=TOPIC&SECTION=201.html






ES POT PATENTAR UN GEN?
Quan un invent o descobriments es porta a terme, el fabricant o descobridor ho patenta per dir que és seu, i així pugui recuperarels diners invertits. Quan una empresa descobreix un gen, fa el mateix, el patenta per recuperar els diners, tothom ho fa per guanyar-ne.
La part negativa és que el gen el té tothom, i per utilitzar-lo ha de pagar. Si una persona, per exemple, necessita el gen per fer una altra investigació o per que l’ha d’utilitzar per curar algú urgentment, ha de pagar, perquè malgrat aquest gen el té tothompertany a una determinada persona o empresa.
Depenent des de quin punt de vista ho miris, és just per unes persones i injust per unes altres. Pel descobridor el que és just poder guanyar diners, ja que gràcies a ell la ciència ha fet que avanç, per les persones que necessiten el gen el que és just és no haver de pagar, perquè el gen el té tothom.
La majoria de persones deuen pensar que el descobridorés una persona injusta perquè no deixa que ningú utilitzi el gen sense pagar. Però segur que molta gent, desprès de gastar-se moltíssim diners els voldrien recuperar i guanyar-ne, que d’alguna cosa han de viure.











MALALTIES HEREDITÀRIES
La Martina aviat tindrà una nena i està molt contenta, però hi ha una qüestió que la preocupa. Tot i que ella no la pateix, a la seva família hi ha algunscasos d’hemofilia que es caracteritza per l’absència en l’organisme d’una proteïna implicada amb la coagulació sanguínia. Les persones que pateixen hemofília poden arribar a dessagnar-se per ferides aparentment no gaire greus i, per tant, cal que evitin les situacions de risc.
La Martina ha estudiat els casos de la seva família i mirarà d’esbrinar si la seva filla té possibilitats de presentar lamalaltia.
A continuació tens l’arbre genealògic de la família de la Martina (fletxa).


XXh XY


XX XY XhY XhX XYXX o XhX

XY XhY XY

-Què representen els cercles i els quadrats?Què signifiquen el color verd clar i el fosc?
Els cercles representen dones i els quadrats representen homes. El color verd clar és que està sa i si està de color verd fosc vol dir que està malalt. En el cas de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Activitats per treballar els diferents paràmetres del so
  • Treball activitats força i salut
  • Activitats
  • Activitats
  • Treball
  • Treball
  • Treball
  • Treball

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS