Características Del Capitalismo

Páginas: 7 (1737 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2012
CARACTERÍSTIQUES DEL CAPITALISME

1. Existia una propietat privada dels bens de producción i es va crear una divisió social formada per la burguesia, que tenia la propietat dels béns de producció i el proletariat que poseia la força de treball la qual venia per un salari.
2. Hi havien plusvàlues o excedents.
3. El mercat es regulava sol mitjançant l’oferta i la demanda i no permetial’interferència de l’Estat.
4. L’esmpresari tenia lliure iniciativa, pujàven la competència i abaratien costos.
5. Hi havien crisis cíclicas per culpa de la sobreproducció.
6. Necessitàven capitals per això es va crear la borsa (mercat de capitals) i les societats anònimes que funcionaven per accions. Gràcies a això van sorgir els bancs d’inversió (que feien préstecs a llarg termini,participaven en les empreses, etc) i els bancs de dipòsit ( que era on es guardaven els estalvis dels particulars).
7. Es va experimentar un creixement del sistema bancari ja que feien préstecs amb interessos, compraven accions i en general agilitsaven el mercat.

LIBERALISME ECONÒMIC
*Principals autors:
A.Smith( El seu llibre va ser: “assaig sobre la naturalesa i les causes de la riquesade les nacions” . En ell parlava de que la societat està formada per individus i no per estaments o classes socials, diu també que l’interés personal, que és el motor de tota activitat econòmica, és d’interés general, i que aquests interessos individuals s’equilibren al mercat gràcies als preus, resultat de l’oferta i la demanda, res no pot interferir en aquestes activitats individuals. L’Estat noha d’interferir, ni protegir, ni monopolitzar ja que frena la lliure iniciativa, el lliure comerç.
D.Ricardo( El seu llibre va ser: “llei natural del salari”. En ell deia que el treball és una mercaderia i que el sou que es paga a un obrer arriba a ser tant mínim que només li garanteix la subsistència i la reproducció.
Malthus( El seu llibre: “Tisora Malthusiana”, on deia que la població creix aun ritme superior al dels recursos. S’ha de baixar la natalitat per no incrementar la misèria social.

CAP A UNA NOVA “SOCIETAT”

La població passa del camp a la ciutat i per tant la societat passa de ser agrària a ser una societat industrial i urbana. La ciutat passa a ser el centre administratiu i comercial (metropoli), es fan nous barris, serveis, etc. Es converteix en la difusora d’ideesi canvis culturals i experimenta un creixement desmesurat. A les eixample es trobaven els burgesos i a les perifèries els obrers.
Existia una divisió social:

Classes dominants (tenien el poder polític i cultural): Burgesia, alta aristocràcia, alts funcionaris i alts técnics.

Classe mitjana (volien imitar els paràmetres de la classe dominant): professionals liberals, funcionariat i elsempleats de banca.

Classe obrera: assalariats industrials i jornalers agràris. Tenien una vida laboral no regulada, sense prestacions socials, existia el treball infantil ( a partir dels 6 anys) i tenien una conciéncia de classe oprimida el que va portar a reivindicacions de drets.

*A Rússia i a la Europa meridional encara previu l’antic règim, a el qual l’esglèsia i la noblesa tenen una fortapresència.

ORIGEN DELS MOVIMENTS OBRERS

Una de les causes va ser la industrialització: es va passar del camp a la ciutat el que va fer tenir més mà d’obra a les fàbriques, les quals els hi pagaven un baix sou als obrers, amb jornades laborals de 12 a 14 hores diaries amb un ritme de treball intens. Es feia treballa a les dones i als nens i les fàbriques es van anar mecanitzant progressivamentel que va provocar un atur elevat. El sector gremial per culpa de la industrialització es va veure molt perjudicat i va experimentar una pérdua de sou, i d’aqui van sorgir les primeres vagues.

Van haver conflictes laborals els quals van ser reprimits pels governs i van ser prohibides les vagues i les associacions. Es van crear les primeres confraries d’obrers per burlar la prohibició, però...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Características Capitalismo
  • Características del Capitalismo
  • capitalismo
  • Caracteristicas Del Capitalismo
  • Características Capitalismo
  • CARACTERISTICAS DEL CAPITALISMO
  • caracteristicas del capitalismo
  • Características del capitalismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS