Carta D'Epicur A Meneceu (Catalán)

Páginas: 5 (1231 palabras) Publicado: 10 de junio de 2012
Lectura 1: Carta d’Epicur a Meneceu
EpicurEpicur nasqué el 341aC i morí el 270aC. Fou un filòsof grec i una de les figures més singulars y polèmiques de la filosofia hel·lenalística.
Va elaborar una doctrina moral hedonista, basada en una filosofia natural d’inspiració atomista. La seva obra més important conservada és la “Carta a Meneceu”, síntesi de les seves teories sobre la mort, el plaeri la felicitat.
Epicur afirma que la filosofia és necessària per a tothom, perquè ensenya i prescriu el camí de la felicitat, i perquè és el remei per als quatre grans mals de la humanitat, que són:
La por als déus
La por a la mort
La por al destí
La por al dolor.
La lògica serveix per abastar la veritat. Epicur assenyala la importància de definir clarament el significat de lesparaules i estableix uns cànons o criteris que regeixen les formes de coneixement.
Epicur adoptà la teoria atomista formada per Demòcrit, i hi va introduir un element de llibertat en el moment etern dels àtoms, que anomenà declinació. Els àtoms constitueixen tot l’univers, incloses les ànimes, que són, per tant, materials i moren amb el cosa, de manera que no cal témer la mort.
Epicur remarcala importància del cos com a fonament de l’existència i afirma que la felicitat de l’ésser humà consisteix en el plaer. Aquest plaer es basa en l’evitació del dolor mitjançant l’automoderació dels desigs.

Carta a MeneceuEn la carta a Meneceu, Epicur ens defineix la felicitat, a partir de molts conceptes diferents, però perfectament entrellaçats, per explicar-nos, que entén ell, Epicur, perfelicitat, com aconseguir-la tenint en compte els diferents aspectes de la cultura grega de l’època.

Temes de l’obra i idees principals La importància de filosofar
Filosofar ens ajuda a entendre el món i a poder arribar a assolir la felicitat.
La ignorància enfront als déus
Els déus son impertorbables i no els hi hem d’atribuir qualitats pròpies dels humans.
La por a lamort
No hem de tenir por de la mort, perquè per a nosaltres no existeix, ja que durant la vida no es presenta, i quan morim no en tenim consciència.
El futur
No ens em de aferrar a un futur immutable.
La força dels desitjos sobre les persones
Hem d’intentar realitzar el que desitgem, però no hem de desanimar-nos si no ho aconseguim.
El plaer
Hi ha d’haver unequilibri entre el dolor que podem patir per arribar per aconseguir una cosa que ens doni plaer. També hem de tenir consciència del valor de les coses.
La virtut del seny
S’ha de tenir seny davant totes les coses que ens poden arribar a passar per voluntat pròpia.
La implacabilitat del destí i l’atzar al llarg de la història
La gent no s’assabenta de que el destí i l’atzarson la mateixa cosa, però abans al destí se’l considerava un déu i ara simplement es atzar.
Consell per assolir la pau interior
Hem de treure les nostres conclusions sobre tot el que s’ha explicat a la carta per tal de arribar a estar en harmonia amb un mateix.

Preguntes filosòfiques De què ens hem d'ocupar en aquesta vida?
Epicur diu que ens hem de preocupar per allò que ens fafeliços, que ens cal meditar sobre les coses que ens aporten felicitat, ja que si la posseïm, ja ho tenim tot, i si ens manca la felicitat, fem tots els possibles per posseir-la.
Per què no ens afecta la mort a les persones?
L’autor diu que no mai en podrem arribar a tenir consciència, ja que quan som vius la mort no existeix, i quan som morts, l’ànim mor amb nosaltres i no ens assabentem dela seva existència.
Per què tenim por de la mort?
Simplement per que no en sabem res. No sabem ni quan arribarà ni com, ni si farà mal, ni si serà lleu, i que passarà quan siguem morts, deixarem de existir per sempre?
Com veu Epicur el futur?
El veu com que no tenim possessió d’ell però en certa manera hi estam lligats. Per tant, hem d’esser indiferents sobre ell no esperar, n i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari del la Carta d'Epicur a Meneceu
  • Carta A Meneceu Epicur
  • Carta català
  • Modelo Carta Formal Catalán
  • El Llegat D'Epicur
  • català
  • Catalan
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS