català

Páginas: 2 (467 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2013
INDUSTRIALITZACIÓ I SOCIETAT A CATALUNYA I A ESPANYA AL SEGLE XIX
1.- Creixement de la població i moviments migratoris.
2.- El desenvolupament de l'agricultura
3.- Catalunya, la fàbricad'Espanya
4.- Mineria i siderúrgia

1.- Creixement de la població i moviments migratoris.
Al segle XIX, la població espanyola es va incrementar en un 60%. Aquest augment demogràfic va ser degut a unadisminució de la mortalitat i a un manteniment de la natalitat.

El descens de la mortalitat a Espanya va ser menor que en altres països industrialitzats, com a conseqüència principalment de lescrisis de subsistència.
D'una banda, es va iniciar un èxode rural cap a les zones més industrialitzades de la Península.
L'èxode rural va comportar un augment de la urbanització, que en el cas deCatalunya es va concentrar en els nous nuclis industrials, com Barcelona, Sabadell, Manresa, Badalona, Mataró…

2. El desenvolupament de l'agricultura
La reforma agrària liberal, duta a terme pelsprogressistes a partir de 1837, va abolir el règim senyorial i va desamortitzar bona part de les propietats de l'Església i dels ajuntaments. D'aquesta manera, la terra es va transformar en propietatprivada.
En el conjunt d'Espanya, l'estructura de la propietat, repartida excessivament en latifundis i minifundis, no va ajudar a millorar el nivell de vida dels pagesos.
A Catalunya, l'existència decontractes de conreu com l'emfiteusi, la rabassa morta i la masoveria donaven més estabilitat als pagesos.

A més, l'especialització vitícola va anar en augment, sobretot gràcies a que els vinscatalans van substituir els europeus per l'arribada de la fil·loxera a França. No obstant, Catalunya va esdevenir deficitària en cereals.


3. Catalunya, la fàbrica d'Espanya
La indústria tèxtilcatalana va ser el primer sector a mecanitzar-se i, entre 1830 i 1860, es van generalitzar els vapors. A partir de 1860, amb el fi d'aprofitar la força hidràulica dels rius, van sorgir les colònies...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS