Catalunya al segle XIV

Páginas: 2 (384 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2014

Geografia: territori i societat


Pèrdua de població a Catalunya al segle XIV

A principis del segle XIV es va iniciar l'anomenada petita Edat de gel, que va fer baixar les temperatures iempitjorar les collites. Aquest fet va provocar períodes de fam i com a conseqüència va afavorir l'aparició d'epidèmies com les de la pesta negra. La pesta negra va ser una epidèmia que va devastarEuropa i Àsia a mitjans del segle XIV i es calcula que va provocar la mort d'un terç de la població europea aproximadament.

En el cas concret de Catalunya, al segle XIV es va registrar un descensde la població notablement important i això va ser degut a dos factors: la incidència de la pesta negra i l'emigració de la població cap als territoris conquerits, com el Regne de València. Catalunyava ser el país de la Corona que més va patir a causa de la pesta, ja que cap a l'any 1300 la població de Catalunya era d'uns 500.000 habitants i al 1497 la població va arribar a baixar fins a un 55%.El creixement demogràfic de Catalunya abans del sorgiment de la pesta negra va ser molt important, ja que va afavorir l'expansió catalana pel Mediterrani entre els segles XIII i XV. No obstant això,com hem dit l'any 1348 va aparèixer la pesta negra que va anar rebrotant cada 5 o 10 anys fins al final del segle XV provocant una alta taxa de mortalitat.
Les dificultats del moment van provocarl'abandonament d'explotacions agràries. Els pagesos van fugir caps als nuclis urbans, el que va deixar despoblats molts territoris i a més a més la pèrdua dels cultius a causa de la pesta els vasubstituir per la ramaderia. No obstant això, els nivells prepesta no es van assolir a Catalunya fins al segle XVIII.

Per tant, Catalunya durant el segle XIII i inicis del XIV va viure un auge de lapoblació gràcies a les nombroses expansions pel Mediterrani. Malgrat això, a mitjans del segle XIV la situació va empitjorar, ja que la població va baixar de forma radical per causes com la pesta negra o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • La Catalunya Del Primer Terç Del Segle Xx
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix
  • Expancio De La Llengua Als Segles Xii I Xiv
  • catalunya al segle XIX
  • Espanya i catalunya en el segle xix
  • EL SEGLE XIX A CATALUNYA I ESPANYA
  • Catalunya Dins l'Espanya Del Segle Xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS