Causes Del Canvi Climaticc

Páginas: 6 (1443 palabras) Publicado: 11 de enero de 2013
DEFINICIÓ DE CANVI CLIMÀTIC
Es denomina canvi climàtic a la variació global del clima de la Terra. Tals canvis es produeixen a diverses escales de temps i sobre tots els paràmetres climàtics: temperatura, precipitacions, vents, nuvolositat. Aquest canvis són deguts a causes naturals i, en els últims segles, també a l'impacte causat per les activitats humanes.
El clima de la Terra no és estable,sinó que canvia al llarg del temps per raons diverses. En temes precedents ja ha estat presentat el fenomen de les glaciacions del període Quaternari, moment en el qual la temperatura del planeta era molt inferior a l´actual. També s´ha pogut demostrar que en altres períodes geològics la temperatura de la Terra ha estat molt superior a la d´avui. Dit d´una altra manera, al llarg de la històriageològica de la Terra hi ha hagut diversos episodis de canvi climàtic natural.
Tots aquests canvis de la climatologia planetària estan generats per factors molt diversos, entre els quals es poden destacar les alteracions en la dinàmica de la radiació solar, la inclinació de l´eix de la Terra, la disposició de les masses continentals i els mars, la fusió de grans masses de gel i, fins i tot,incidents accidentals com les erupcions volcàniques o l´impacte de grans meteorits.
1. La propagació massiva de cendra volcànica en l'atmosfera pot provocar petits canvis climàtics de diversos anys de durada.
Com afecten les erupcions volcàniques a l'atmosfera
Un volcà és una elevació a la superfície de la terra a través de la qual el magma, gasos associats i cendra erupcionen. Aquestes erupcionsllancen a l'atmosfera tones de cendres i vapors que afecten àmplies zones a la rodona de manera que els volcans són una font important de contaminació atmosfèrica.

La gran quantitat de vapor i cendres que són llançats pels volcans poden provocar alteracions climàtiques originant huracans, onades de fred o calor, torrencials xàfecs i pluges àcides. Un exemple va ser l'erupció del volcà filipí Pinatub el 15 de juny de 1991, que va originar un refredament global en els mesos següents a la seva explosió. Aquest núvol va produir un descens en la quantitat de radiació que arribava a la superfície terrestre el que va suposar aquest gran refredament.

La pols volcànic dispersa part de la radiació solar i la reflecteix a l'espai exterior, d'altra banda, absorbeix part de la radiació abans quearribi a la superfície, redistribuint l'energia disponible en l'atmosfera, així mateix, i en contrast amb els efectes anteriors , la pols volcànic atrapa l'energia radiada per la Terra, afavorint la l'increment de la temperatura. Durant les erupcions volcàniques més grans, la pols arriba fins l'estratosfera, on pot romandre diversos anys.
 
L'efecte més gran dels volcans és la deposició de diòxidde sofre. La major part del clor, la cendra i tot el que emet el volcà, encara que ascendeixi de manera explosiva a l'estratosfera, baixa molt aviat en la seva gairebé totalitat a la terra. En l'estratosfera es queda el diòxid de sofre, un gas volàtil que amb el temps s'oxida i produeix àcid sulfúric que queda en suspensió a l'estratosfera per fins a dos anys en forma de petites gotes trucadesaerosols.

En els últims 10.000 anys, 1.415 volcans han estat actius en el món. Alguns d'ells entren en erupció molt freqüentment com els de Hawaii, Etna i Stromboli, mentre altres romanen inactius durant molt de temps.

Des de fa segles, els científics s'han interessat pels canvis climàtics causats per les erupcions volcàniques. Benjamin Franklin al any 1784 va redactar les seves observacionssobre la reducció de la radiació solar a l'estiu de 1783 i ho va atribuir a una erupció ocasionada pel volcà Laki situat a Islàndia. Franklin va suposar que les cendres expulsades en aquesta erupció van formar una boira seca a gran alçada, la qual va causar els forts freds registrats a l'est dels Estats Units i l'oest d'Europa durant l'hivern de 1783-1784.

Es creu que les marees lunars i solars...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Causes Del Canvi Climàtic
  • EL CANVI CLIMATIC
  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • El canvi climàtic
  • Canvi climàtic
  • Canvi Diferencial
  • Canvi climatic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS