Centrals Marítimes

Páginas: 7 (1691 palabras) Publicado: 5 de marzo de 2013
Centrals mareomotrius




Introducció
Les centrals mareomotrius basen el seu funcionament en la transformació de l'energia que conté l'aigua del mar en energia elèctrica. Al estar sotmesa constantment a la radiació solar, conté energia tèrmica; a causa dels moviments de marees i d'onades, també genera energia cinètica i potencial. És una energies renovables, ja que la seva matèria primera,l'aigua del mar, és inexhaurible. També son una font d'energia alternativa, ja que, encara no es disposen de suficients avenços tècnics per a què resultin rentables (materials anticorrossius de l'aigua del mar, dificultats del transport, etc.). Hi ha tres tipus de centrals: centrals que aprofiten el moviment de les marees, centrals que aprofiten l'energia de les ones i centrals que aprofitenl'energia tèrmica dels oceans. El principal desaventatge d'aquest tipus de centrals són, per una banda, les pèrdues d'energia en el transport d'energia i, per una altra banda, la falta de coneixements tècnics sobre materials anticorrossius a l'aigua marina.


Centrals mareomotrius
Història:
L'enginyer civil Belidor, va ser el primer a veure les possibilitats energètiques que podia tenir el mar,pel seus moviments, i va escriure un Tractat d'Arquitectura hidràulica, que va ser publicat el 1927. Anys abans, però, havia treballat amb altres enginyers civils francesos en el disseny d'una central mareomotriu a la costa d'Avranches (França), van concluir amb els estudis, però es va abandonar el projecte per l'elevat cost de la construcció d'una infraestructura d'aquest tipus.
Anys després, quanla tècnica de materials havia avançat suficient es va poder contruir la primera centrals mareomotriu: va ser a Coobscook (Estats Units), per aprofitar un desnivell de marea de fins a 16,6 metres. Va estar uns anys en funcionament, però va tancar pocs anys després, perquè el seu rendiment resultava més car que altres tipus de centrals en funcionament.
Fins a l'actualitat, s'han dut a terme mésprojectes, majoritàriament de centrals mareomotrius amb presa de marea. Tot i això, encara cal avançar tècnicament en l'estudi de materials que no siguin corrosius a l'aigua marina.

Tipus de centrals mareomotrius:
Presa de marea
Les centrals mareomotrius que utilitzen una presa de marea són aquelles que aprofiten l'energia potencial de les marees per generar energia elèctrica. Una marea és elcanvi periòdic del nivell del mar; quan el nivell és màxim s'anomena marea alta o plenamar i quan és mínim o baixamar, s'anomena marea baixa. El desnivell entre plenamar i baixamar pot variar molt, segons la geografia de la zona: hi ha marees que no superen els 0,5 metres de desnivell, mentre que d'altres arriben a generar-ne un superior als 15 metres. Per a què una central mareomotriu puguiresultar econòmicament rendible, el desnivell entre marea baixa i marea alta ha de ser de 4 metres. La construcció d'aquest tipus d'infraestructura, se sol dur a terme en llocs geogràficament clau, és a dir, en espais, els quals, per la seva geografia formen una concavitat natural, ja siguin bahies o golfs. La infraestructura principal consisteix en un dic que impedeix el pas directe de l'aigua ambunes comportes pel pas de l'aigua, amb les turbines per a poder transformar l'energia. Quan la marea arriba a la seva màxima plenamar (màxima energia potencial), s'obren les comportes, de manera que l'aigua passa forçosament per aquestes, posa en moviment les turbines, que fan girar un alternador que, finalment, transforma l'energia en electricitat. En algunes centrals també es duu a terme el procéscontrari: aquesta aigua s'apresa a la part interior del dic, fins que la marea arriba a la seva màxima baixamar: l'aigua que s'emmagatzema a l'interior del dic encara manté el nivell que tenia a l'altamar; així, quan s'obren les comportes, l'aigua passa per les comportes i les turbines, fins que l'aigua de l'interior del dic té la mateixa alçada que l'aigua de l'exterior. Normalment, els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Centrals de fusió
  • Centrals Nuclears
  • centrals nuclears
  • Maritimo
  • Centrals hidroelectricas
  • Centrals Nuclears
  • Centrals Hidroelectricas
  • Centrals térmiques

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS