Chul 2

Páginas: 9 (2173 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2015
EL CAFÉ DE LA GRANOTA
Escenari geogràfic: L’acció te l’epicentre en la vila i els habitants de Mequinensa. Escenari temporal: Apareixen algunes dates a les narracions, que transiten entre els 50 i 60. A més hi sura l’ambient de repressió i opressió política propi d’aquells anys. Humor i Ironia: Sovint l’humor en aquestes narracions està motivat per un fet insòlit, que força de manera subtil lalògica d’una realitat quotidiana.
Mort i rituals: Els enterraments en ocasions reben un tracte humorístic i descregut que els treu importància i aporta quotidianitat. Crítica social/política: Alguns contes il·lustren les actituds moralment criticables d’alguns personatges, permeten entreveure al lector les simpaties personals de l’autor, sovint personatges humils son tractats amb tendresa, mentreels poderosos reben sarcasme o ironia. Estil: Destaca l’agilitat i la concisió expositiva, així com el ritme ràpid. Moncada s’esforça i repassa els seus textos perquè no hi sobri cap paraula.
Llenguatge: Sovint l’autor es presenta com un cronista que anota tan fidelment com pot, allò que li expliquen. Per tant, presenta moltes formes locals de parlar, lèxic relacionat amb la pluja. Estructura:Dividida en 2 grups. Primer grup – Soliloquis (un únic personatge narra directament la història) Soliloquis epistolar (Plaga Ribera, Senyora Mort...) Solilo pur (Delfins) Solilo interlocutor mut (Paraules des d’un oliver, Assasinat R.A). Segon grup - Cròniques (un pj narra i un altre recull història) (Barril sabó moll, Absoltes i sepeli, Informe provi.., Futbol Ribera, Enigma i 7 Tricornis, Amargareflex, Amor fatal...) * Preludi Traspàs i Guardeu-vos de somiar genives... tant per tema com per estructura i estil queden exclosos d’aquesta agrupació.
PERSONATGES CAFÉ DE LA GRANOTA
Pere Camps: Patró d’en Florenci, personatge principal, persona violenta, aspra, arrogant i dominant. Diu que el patró esta per sobre dels treballadors. Florenci: Persona educada, treballadora, pacient, funció demostrar que treballador es dominat per un patró a canvi d’un salari.
Cristòfol: Narrador extern-omniscient, explica els fets des de fora, en passat, tot ho sap, tot ho veu. Persona d’edat avançada, es pot suposar que es un avi d’uns 60 i pico anys, que els esdeveniments del conte van succeir durant la seva edat adulta. Jeroni Salses: Agutzil de la vila, té una bona conducta pública i privada, ésseriós en la feina. Valerià: Bon noi, però ell no vol ser-ho, volia ser una mala peça, però no ho aconseguia. Elisenda: Bona persona però tossuda, no vol tenir un criminal a casa, s’enfada pq casa es petita. Mossèn Silvestre: Home aficionat al futbol, si havia d’enterrar a algú un dia que hi havia partit ho feia ràpid. Oncle Nicolau: Era un tros de pa, un bon home. Personatge que no apareix físicament(Absoltes i Sepeli...) ja que el capítol tracta de la seva mort.
ARGUMENTS LLIBRES CAFÉ DE LA GRANOTA
Barril Sabó: Florenci puja barril carreró que travessa la vila, personatges se’n riuen pq barril se li cau i casi dona a Pere Camps. Plaga Ribera: Mot que li donen delinqüent, carta que escriu Jeroni al director presó, pq després enderrocar ajuntament poble, es reparteixen bens, Jeroni i dona tocacuidar Valerià, Jeroni diu que deixi entrar Valerià presó per aprendre robar. Absoltes: Nicolau mor i celebra enterrament mateix dia partit, mossèn no hi és, pq està al partit. Paraules Oliver: Narrador està robant olives a la terra de l’Isidre, intenta mentir-li.
Informe: Futbol Ribera: Camp futbol, pilotes van al riu, inundacions 1r cop durant un partit, tracta divinitat fluvial.
Senyora:Garrigues volia ser barquer, construcció pont no li permet, demana a la mort que li doni feina. Preludi: Avia va serrar figuera quan mor Avi, no vol morir pq es trobarà Avi al cel. Delfins: Miquel, 1r donar condol de Constantí, preocupat no coneix cap hereter càrrec, explica exp. Como hi ha gent que l’enveja. Enigme 7: Àrbitre pirata simula xiulets durant partit, Hermógenes te malsons decideix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el chulo
  • chulada
  • Chulo
  • Chulo
  • LA chulada
  • Chula
  • Chulo
  • chulo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS