circulació de la sang

Páginas: 3 (583 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2014
LA CIRCULACIÓ DE LA SANG
Un aspecte que mereix l'atenció dins del camp de la Medicina és l'evolució dels coneixements sobre la circulació sanguínia. Durant mil·lennis els egipcis , els grecs i elsromans no van tenir cap coneixement sobre la circulació de la sang . Com a molt, coneixien els batecs del cor , però no es van molestar a descobrir perquè servien.
Però el tema va canviarnotablement quan va aparèixer en escena Galè , doncs va fer alguns experiments revolucionaris .
Per exemple , va observar com el costat dret del cor rebia la sang de les grans venes que arribaven fins a ell icom el ventricle dret a continuació expulsava aquesta sang als pulmons a través de l'artèria pulmonar .
També va poder observar com els pulmons tornaven a buidar la sang , però aquest cop al costatesquerre del cor , que al seu torn la bombava a l'aorta , és a dir el principal vas sanguini que surt del ventricle esquerre .
Va ser capaç de reconèixer que el cor és una massa muscular la contraccióbomba sang als pulmons .
Va demostrar que les artèries transportaven la sang .
 Galè va aconseguir investigar sobre aquest tema perquè era metge cap dels gladiadors Així doncs va poder observartots aquests fenòmens de l’organisme en els gladiadors greument ferits o moribunds.
Aquest metge va cometre molts erros i inexactituds però es mereixedor de mèrits perquè gràcies a ell es va obrir elcamí de descobrir la circulació de la sang.
Les grans observacions que Galè va realitzar amb relació a la circulació de la sang, no es van perdre encara que van romandre en la més absoluta de lesfoscors . Això va ser així durant segles fins que Miguel Servet , va redescobrir els treballs de Galè . Aquest famós metge espanyol era un destacat anatomista del seu temps.
Servet va acceptar eldescobriment de Galè de la circulació pulmonar o menor , i a més ho va confirmar indicant que l'artèria pulmonar encarregada de portar sang del cor dret al pulmó era massa gran per transportar sang que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Sang
  • SANGER
  • La sang
  • Sang
  • Sanger
  • sanger
  • la sang
  • Sanger

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS