ciutadania_cat_t.4

Páginas: 7 (1531 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2013
TEMA 4.-
LA CIUTADANIA EN UN MÓN GLOBAL

QUÈ ÉS LA GLOBALITZACIÓ?
LA CAIGUDA DEL MUR
El món que avui vivim comença el 1989, amb la caiguda del mur de Berlín. La caiguda és el resultat del col·lapse polític i econòmic del bloc soviètic. Després de la desaparició de la Unió Soviètica, el món occidental imposà els seus criteris polítics però sobretot el seu model econòmic, tant al blocsoviètic com a la resta del planeta.
EL MÓN GLOBAL I EL TERCER MÓN
Què va succeir amb el Tercer Món i la Guerra Freda?
La guerra i els enfrontaments es multipliquen per tot el planeta i prenen nous sentis, ara ja no només hi ha dos bàndols sinó que trobem faccions de tot tipus.
Un món globalitzat! Les fronteres es desdibuixen i les diferències creixen.
SIGNIFICATS DEL TERME GLOBALITZACIÓConsisteix en la integració més estreta dels països i els pobles del món, produïda per l’enorme reducció dels costos de transport i comunicació i el desmantellament de les barreres artificials als fluxos de béns, serveis, capitals, coneixements i persones a través de les fronteres.
LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ
Gràcies a les noves tecnologies de la informació, les comunicacionsabasten tot el planeta i poden realitzar-se de forma instantània.
EL LLIURE FLUX DE MERCADERIES I CAPITALS
El que abans eren mercats nacionals i internacionals ara formen part d’un mercat únic i global. En el món actual el capital circula amb absoluta llibertat. Les mercaderies circulen també amb relativa facilitat, encara que el proteccionisme del països, sobretot del més rics, és un fet que té com aconseqüència l’empobriment del països menys desenvolupats.
LA IMMIGRACIÓ
La circulació de persones en les fronteres nacionals encara funcionen i hi ha lleis restrictives en tots els països receptors d’immigrants.

EL DEBAT SOBRE LA GLOBALITZACIÓ
A FAVOR...
La millora de les condicions de vida de la humanitat. És l’única via per acabar amb la pobresa del planeta.
És un fet inevitable perquèés com a conseqüència del procés tecnològic. L’única via de progrés és el capitalisme.
...I EN CONTRA
Com més creix la globalització, més hi guanyen els rics i pitjor viuen els pobres. La desigualtat està creixent al planeta. El Tercer Món veu minvar el seu poder adquisitiu i les seves possibilitats.
N’hi hauria prou amb orientar el progrés tècnic cap a l’ interès comú pensant en tots.
AVUIEL MERCAT MANA
El sistema econòmic del nostre món globalitzat està en les lleis del mercat. L’oferta i la demanda no només regulen la producció o el comerç, sinó també el seu sistema polític: la democràcia.
L’ESTAT DEL BENESTAR
Els Estats dels països occidentals intervenen en l’economia per corregir possibles abusos i garantir el dret a l’educació o a la sanitat, a més d’un cert nivell de vidaper als més desfavorits.
EL GIR NEOLIBERAL
El Estats Units i Gran Bretanya van ser el punt de partida del procés de la globalització tal i com la coneixem. Els governs d’aquests dos països van trencar amb la política del benestar, donant-li la culpa de la crisi econòmica que el món occidental patia.
Es va renovar així la doctrina que s’havia anomenat . Per als neoliberals, l’Estat no ha decorregir els desequilibris, sinó fomentar el mercat.
Les grans empreses cobraren un nou protagonisme. També van cobrar un gran protagonisme en l’àmbit polític, donat que els seus actes podien ara perjudicar directament un govern si aquest no els afavoria.

RACISME I XENOFÒBIA
Davant el creixement desmesurat comencen les suspicàcies.
Diferents costums i religions davant dels nouvinguts.
Elsimmigrants són gent sense possibilitats econòmiques.
LA INTEGRACIÓ DE CULTURES COM A OPCIÓ
L’immigrant sempre és la baula més feble de la cadena. La dificultat de l’idioma o la manca d’una educació, entre d’altres, són elements que dificulten enormement la seva participació en la societat.
Una societat global és també una societat on se superposen diverses cultures que han d’integrar-se, encara...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • los 4 a
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4
  • 4

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS