Classificació d'helicopters

Páginas: 7 (1750 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2014
1. Classificació física dels helicòpters
Els helicòpters es poden classificar de múltiples maneres diferents, de les quals les dues classificacions mes usades són segons la seva configuració o segons el seu pes.
A continuació explicaré breument les diferents maneres en que es poden classificar els helicòpters.
1.1 Segons la seva configuració:
Els helicòpters, és poden classificar segons laseva configuració dels rotors, es a dir: la quantitat, posició, i funcionament dels seus rotors.
Dins de les diferents configuracions existeixen dos grans grups; els helicòpters d’un sol rotor i els helicòpter amb dos rotors. (també existeixen helicòpters de tres o fins a quatre rotors, però avui dia ja pràcticament no en queda cap).





1.1.1 Helicòpters d’un sol rotor(Mono rotor):Aquesta es la configuració més comuna; nomes presenten un sol rotor principal tot i que amb un nombre variable de pales. El desavantatge d’aquesta configuració és la força parell del motor. Ja que quan el rotor gira, l’helicòpter tendeix a girar en sentit contrari. Per evitar això s’utilitzen diferents mecanismes descrits a continuació per contrarestar aquesta força:
1.1.1.1 Cua de rotorconvencional: Es un rotor petit d’entra 2 i 4 pales, muntat verticalment en la cua de l’helicòpter per tal de contrarestar la força lateral ocasionada per el rotor principal. Aquest model de rotor de cua és el que presenta un cost de producció més barat, per la qual cosa és el més utilitzat avui en dia.

1.1.1.2 Fenestron: Aquest sistema es basa en un rotor integrat en el xassís de la cua, amb majornombre de pales que el convencional, normalment entre 8 i 18. Aquestes pales poden estar separades amb diferents angles de manera que distribueixen el so en diferents freqüències, per la qual cosa l’helicòpter redueix considerablement el soroll causat. A més a més, l’encapsulament permet una major velocitat de rotació que en els rotors convencionals. D’aquesta manera, amb unes pales de dimensions mésreduïdes, es produeix la mateixa força lateral.
1.1.1.3 NOTAR (No Tail Rotor): És un sistema sense rotor de cua per contrarestar la força produïda per el rotor principal. Aquest sistema te un funcionament bastant més avançat que els sistemes descrits anteriorment ja que es basa en varis principis aerodinàmics més complexos. A continuació una breu descripció de com funciona el sistema NOTAR.Primer de tot, l’aire entre per una o dues ranures del fusellatge posterior, un compressor centrífug comprimeix l’aire en l’interior del fusellatge i aquest surt per una ranura de la cua on crea un flux circular al voltant de la part dorsal gracies a l’efecte coanda i per el rotor principal.
L’ efecte Coanda es deu a la viscositat de l'aire i consisteix en que un fluid s'adhereix a la superfíciecorbada del sòlid pel qual discorre.
La cortina d'aire que es forma a partir de la ranura fa augmentar la circulació del flux d'aire en un costat, mentre que en l’altre que no té ranura no varia. En conseqüència apareix una força aerodinàmica que és l'empenta que s’encarrega de compensar la força del rotor principal.








1.1.2. Helicòpter amb dos rotors principals
Els helicòpters ambaquesta configuració presenten dos rotors principals girant en sentits contraris per tal de contrarestar-se mútuament les forcés de reacció contràries generades als rotors. Per tant amb aquesta configuració es pot prescindir del rotor de cua.
Segons com estiguin col•locats aquests rotors podem obtenir varies configuracions diferents:
1.1.2.1 Tàndem: Els helicòpters amb la configuració tàndemtenen els dos rotors muntats un davant de l’altre i en altures diferents. Aquesta configuració d’helicòpter ofereix un major centre de gravetat i estabilitat longitudinal respecte els helicòpters convencionals, però necessiten un sistema de control més complex. Aquesta configuració es típica dels helicòpters de transport. El seu funcionament es similar als helicòpters d’una sola hèlice, excepte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Classificació éssers vius
  • La Classificació Dels Cinc Regnes
  • CLASSIFICACIO DELS FRUITS
  • Classificació Fonts Històriques
  • Classificació Dels Drets Humans
  • classificació i codificació dels plàstics
  • CLASSIFICACIÓ DE LES CIÈNCIES
  • classificació de fases

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS