Com influeixen els canvis socials, polítics i econòmics en la creació literària?

Páginas: 2 (394 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2013
Com influeixen els canvis socials, polítics i econòmics en la creació literària?

Com hem vist en aquestes unitats, als segles XIX i XX hi ha molts canvis polítics, socials i econòmics.
En elsegle XVIII el decret de Nova Planta va derogar els Furs (les lleis pròpies dels valencians) i això va influir en la literatura valenciana, que va entrar en decadència. Però en la primera meitat delsegle XIX, encara que hi havia una gran castellanització, es lluitava per la normalització i la normativització. La primera i segona Repúbliques en Espanya (segles XIX i XX) van portar més llibertat i lallengua valenciana va tindre més importància. Això va provocar la Renaixença i va fer que es tornaren a escriure obres en valencià. Però després, amb l’arribada del franquisme, es tornà a prohibirl’ús públic del valencià, quedant aquest utilitzat només a l’àmbit familiar. Per aquest motiu quasi no s’escriuen obres en valencià fins als últims anys de Franco i la seua mort.
Els burgesos parlaven encastellà perquè pensaven que era un idioma més culte en eixa època, i el valencià només era parlat per el poble. Això va fer que els autors escrigueren en castellà per a la gent rica i que laliteratura en valencià fóra fonamentalment oral, per al poble. Més tard amb l’arribada de la Renaixença van aparèixer més obres en valencià. També van ajudar els Jocs Florals, que van augmentar la creacióliterària gràcies a la competitivitat.
Al segle XIX, en l’època de la Renaixença, les obres literàries parlaven de molts temes segon l’estatus social. Per exemple els agricultors escrivien de comcultivaven la terra, l’enamorat del seu amor,... La comèdia s’utilitzava tant per a criticar com per a ridiculitzar el comportament de la gent rica i burgesa. Però en el segle XX amb l’arribada delfranquisme, com molta gent patia i passava molta fam, els temes eren sobretot tristos i melancòlics.
Com hem vist tots aquests canvis influeixen molt en la creació literària, provocant decadències i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Canvis Econòmics I Socials Al Segle Xix
  • Els canvis en l’escorça de la terra
  • Els sectors econòmics
  • els canvis físics dels adolescents
  • canvis socials
  • Fonaments de la tradició literària La Bíblia jueva i els Evangelis
  • LA PSICOLOGÍA SOCIAL I LA INTERVENCIÓ EN ELS PROBLEMES SOCIALS: Prostitució i immigració il·legal en el...
  • Els serveis socials basics. definió i funcions.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS