comarcas

Páginas: 4 (827 palabras) Publicado: 30 de septiembre de 2013




5. ANÀLISIS I CONCLUSIONS DE LES DADES OBTINGUDES.











L'Alt Urgell (també anomenat Urgell o Urgellet) és una comarca de Catalunya situada geogràficament als Pirineus iforma part de la província de Lleida i de l'àmbit funcional territorial de l'Alt Pirineu i Aran. La capital i la ciutat més poblada és la Seu d'Urgell, altres poblacions importantssón Oliana iOrganyà.
És la segona comarca més gran de Catalunya, després de la Noguera, i una de les que té menys població. Tot i que tan sols té 19 municipis està formada per un gran nombre de pobles però que per laseva mida es veuen agrupats en municipis.
La Seu d'Urgell ha estat sempre la capital natural, ocupa una espaiosa i estratègica esplanada de muntanya, la plana de la Seu, on conflueixen les principalsvies naturals dels Pirineus. Aquesta estratègica situació i sobretot el desenvolupament d'Andorra han tingut una gran influència en la capital i una gran part de la comarca, que són el pas obligatper a accedir-hi.

L'Alt Urgell té una forma allargada, com una mena de piràmide invertida. La llargada li és donada pels 46 km del riu Segre, que rega la vall principal i és l'eix de la comarca,mentre que suggereixen l'amplada de la capçalera els 22 km del riu de Lavansa, els 16 km del riu de Pallerols i els 12 km de la Valira, que corren pel seu sector de més al nord, fins a ajuntar-se ambel Segre
L'Alt Urgell es troba als Pirineus a la zona nord-occidental deCatalunya. Forma part de la conca del Segre i és constituïda per un sistema de petites valls i riberes formades al llarg i aample d'aquest riu i els seus afluents. Limita amb les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès per la banda de llevant, els dos Pallars per ponent, la Noguera per migjorn i Andorra alnord.
És pot distinger entre tres sectors diferents: al nord-est es troba la comarca natural del Baridà, dividida entre la Cerdanyai l'Alt Urgell. Seguint el curs del Segre, en aquesta zona força...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la comarca
  • Comarca
  • Comarca
  • comarcas
  • la comarca
  • LA COMARCA
  • La Comarca
  • Comarcas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS