comentar una novela

Páginas: 5 (1029 palabras) Publicado: 16 de enero de 2014
COMENTARI DE TEXTOS 2012-13 1r Batx. IEs Gaia( Sant Vicent)
La prova d’Història d’Espanya consta de quatre preguntes relacionades a dos textos històrics normalment de la mateixa època i relacionats entre si. Hi ha dos opcions una que fa referència al segle XIX i un altra la segle XX.

En primer lloc cal realitzar una lectura inicial de les preguntes i a continuació passar al text i feruna lectura molt atenta per tal d’aproximar-nos al contingut, no hem de d’escriure ni subratllar res, sols llegir.
Es recomanable numerar el text de cinc en cinc línies, aquest fet ens ajudarà a l’hora de fer qualsevol tipus de citació textual . bé siga una data, d’un personatge, d’un esdeveniment, d’una oració o un paràgraf.
Es a partir de segona o tercera lectura quan localitzarem isubratllarem aquelles idees principals o termes (fets, personatges, dates...) que ens resultaran claus per a la comprensió del text i que seran necessaris a l’hora de contestar les preguntes del comentari
1, La primera pregunta fa referència a la descripció de les fonts utilitzades en els textos, l’origen del textos , les fonts.
A) Entenem per fonts primàries o històriques aquells textos que sóncontemporanis a l’època dels fets i que no han sofert cap modificació, per exemple les fonts hemerogràfiques; i fonts secundàries o historiogràfiques que són aquells textos que s’han produït amb posterioritat pels historiadors, amb la finalitat d’estudiar o reflexionar al voltant d’uns esdeveniments passats.
B) Cal establir una classificació dels textos segons la seua tipologia:
- Text Jurídic: quan técaràcter legal. Són lleis, decrets de tot tipus, constitucions, tractats nacionals i internacionals, estatuts, testaments, sentències judicials, normes, disposicions...
- Text Literari. És poesia, teatre, novel·la, articles de premsa, d’opinió, experiències personals, diaris, relats de viatges, assajos, cartes autobiogràfiques, biografies...
- Text historiogràfic: són obres escrites sobre undeterminat moment històric, llibres de text, manuals especialitzats , enciclopèdies d’història, cròniques, annals, reculls... Amb una finalitat investigadora i d’estudi o anàlisi del passat.
- Text Polític: relacionats amb els governs, les formacions polítiques i institucions de la societat...
- Text Socioeconòmic: incideixen en la situació social i econòmica: informes i estudis econòmics,informes de vaga, de la patronal, de sindicats, estudis del censos de població, activitats productives...
- Text Personal: documents estrictament privats que un primer moment no van tenir transcendència però anys després si com correspondència privada, notes personals...
- Text circumstancial- informatiu: recullen succesos de la vida diària com per exemple un comunicat de guerra.
C) Cal presentarl’autor( individual, col·lectiu o anònim) i en cas de conéixer alguna dada d’eixe personatge exposar-la breument. Així com la data i el lloc de redacció(quan siga una font primària cal relacionar-lo breument en el seu context històric). En el cas dels textos historiogràfics cal assenyalar dos dates, la d’elaboració del text i la del moment del qual es parla.
D) Tot seguit tratarem d’esbrinar quina esla finalitat del text (informar, testimoniar, educar, explicar, criticar...) i a quina persona a o sector de la població va adreçat. També si és un text públic o privat, de caràcter personal o oficial i el seu àmbit de repercussió (local, provincial, nacional o internacional).
Aquest apartat val 1 punt
2. La segona pregunta fa referència a la identificació de les idees principals del text isitueu-les en el seu context històric i en el nucli temàtica corresponent.
Cal emmarcar les idees principals en el seu context històric i relacionar-lo amb els antecedents socials, polítics, religiosos i econòmics del moment que tracta el text per tal d’explicar les causes que motiven la redacció del text que comentem i reflexionar sobre les conseqüències i l’abast que va aconseguir aleshores....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evidencia: Iii. Procedimiento Para Leer Y Comentar Novelas
  • coment
  • COMENTA
  • comente
  • Comento
  • comentiendo
  • coment
  • comento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS