Comentari Català

Páginas: 5 (1250 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2015
Català Arnau Mariscal
Comentari de text 9 – 5 – 2015

ODA A ESPANYA

Eltext que comentarem és el poema d’ “Oda a Espanya” de Joan Maragall, el qual va ser escrit el 1898. Aquest poema està inclòs en “Els tres cants de guerra”, el qual forma part del llibre de Joan Maragall “Visions i Cants”, el qual va ser publicat el 1900. Joan Margall va tenir una gran influència a Catalunya i, a més, va ser una de les figures més importants del Modernisme. Maragall també destacaper la seva extensa obra en prosa, la qual inclou més de 450 composicions i, gràcies a la seva professió com a periodista al Diari de Barcelona i La Veu de Catalunya, va poder donar la seva opinió sobre diversos temes, els quals van tenir també una gran influència social. Aquesta és una obra que pertany al moviment del Modernisme, el qual va ser un moviment que pretenia modernitzar la societat i lacultura catalana i que es va desenvolupar entre finals del s.XIX i principis del XX. És una obra característica d’aquest període en la qual es mostra el suport de l’autor pel catalanisme polític i, com veurem a continuació, presenta un gran sentiment i espontaneïtat. És una obra la qual fa referència a la crisi colonial del 1898 d’Espanya, en la qual l’autor explica quina ha de ser la intervencióde Catalunya a Espanya.

En aquesta composició, l’autor presenta principalment un tema nacionalista i patriòtic, ja que mostra els sentiments catalanistes del poble català. L’autor també fa referència al dolor col·lectiu que hi havia a causa de la gran quantitat de soldats catalans que van morir a la guerra de Cuba, i també a la inutilitat d’aquesta, ja que els soldats anaven bàsicament amorir.

Aquesta obra està formada per vuit estrofes, sis de les quals són quintets i les altres dues són sextets. Els versos són octosíl·labs i presenten una cesura: 4+4 (tot i que hi ha algunes irregularitats), amb rima assonant (tot i que hi ha alguns versos blancs), i d’art menor.

Aquest poema es podria dividir en quatre parts: la primera part, la qual estaria formada per la estrofa 1, en la quales podria observar l’inici del diàleg entre Catalunya i Espanya; la segona, la qual estaria formada per les estrofes 2 i 4, la qual presenta la visió antiquada d’Espanya; la tercera, la qual compren les estrofes 3, 5 i 6, la qual parla sobre la mort inútil dels soldats a Cuba; i la quarta, la qual està formada per les estrofes 7 i 8, en la qual l’autor demana una modernització de l’estat o unapossible independència catalana.

Aquest poema, com s’ha dit abans, parla sobre el context polític d’aquella època, ja que tracta sobre la crisi colonial espanyola, en la qual aquesta va perdre les colònies d’ultramar, i per tant, com podrem observar a continuació, el poema és una crítica a l’estat espanyol. A més, al ser un diàleg entre Catalunya i Espanya, es un poema que presenta una granquantitat de personificacions.
En la primera estrofa podem observar com comença el diàleg entre Catalunya i Espanya, en el qual Catalunya parla a Espanya en català (el qual és una clara personificació). Maragall vol mostrar la poca importància d’Espanya en referència a les diferents nacionalitats i llengües: “que et parla en llengua, no castellana / en aquesta llengua, pocs t’han parlat”.
En la segonaestrofa es mostra la visió antiquada d’Espanya, en la qual l’autor fa referència a fets passats (es fa referència al setge de la ciutat romana de Saunt), però amb els quals vol remarcar que Espanya té un passat trist i que no té gloria ni honor.
En la tercera estrofa (la qual comença amb una clara personificació “Jo vull parlar-te...”), fa referència a la sang que es va vessar inútilment a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • nacionalismo catalan comentario
  • Comentari Català Tirant lo Blanc
  • Comentari Blade Runner (català)
  • comentario de texto en catalan
  • Comentario Catalan Solitud
  • Comentario en catalan del poema de eco
  • Balada de Mallorca (Comentari de text en Català)
  • Comentario de texto Oliver Twist (Català)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS