Comentari de la república

Páginas: 6 (1464 palabras) Publicado: 9 de enero de 2012
Explica el sentit i la justificació de la frase del text: “-De tota manera cal no oblidar que cadascú de nosaltres serà just i farà el que li pertoqui només si cadascuna de les seves part individuals fa el que li correspon”. En la resposta, us heu de referir als aspectes de Plató que siguin pertinents i que no surtin al text.

Aquesta frase pertany al llibre IV de la República on s'aborda elparal·lelisme entre l'Estat just i l'anima justa, encarnat en el principi de la justícia platònica. Per Plató la justícia consisteix a fer cadascú allò que li és propi sense barrejar-se en els assumptes dels altres. La justícia per Plató es la màxima virtut, està directament relacionada amb l'harmonia i l'equilibri de cadascuna de les parts que componen l'individu i la societat. En el cas del'Estat, la justícia dependrà del fet que els governants governin sàviament i que els governats es deixin conduir pels primers. En aquesta harmonia i equilibri resideix la justícia i, per tant, la felicitat i la bondat de tots i cadascun dels individus.

Segons Plató l'ànima els individus estem formats per 3 components, les quals se'ls identifica amb una part del cos. La primera es la partracional, que s'identifica amb el cap i ens proporciona saviesa i autocontrol: la segona es la part irascible, que s'identifica amb el pit i que ens proporciona fortalesa per afrontar qualsevol situació: finalment la part concupiscible, que s'identifica amb el ventre i la part baixa del tòrax és representada como els desitjos terrenals. Segons la part que predomini sobre les altres dues podem parlard'un tipus d'ànima o un altre, l'ànima perfecte es aquella que la seva part racional domina les altres dues, especialment la concupiscible, llavors es diu que es una ànima temperada.

Aquesta teoria queda recollida molt gràficament en el mite del cavall alat, en ella ens presenta un auriga (representant la part racional) que ha de dominar dos cavalls, un de blanc (representant la part irascible)i un de negre (representant la part concupiscible). Plató explica que per tal de que el carro es desestabilitzi i l'auriga caigui del cavall, ha de dominar els dos cavalls, d'igual manera que les persones han de controlar els seus instints per mitja de la seva part racional. Aquest equilibri portarà la justícia a l'ànima humana.

Però no tothom pot arribar a controlar els seus instints, ésper això que existeixen diferents tipus d'ànimes i s'estableixen les jerarquies socials que marcaran l'obra principal de Plató, la República o Sobre la justícia, és la més clara i sintètica exposició del pensament platònic. Té una estructura de diàleg, el tema central de diàleg és la recerca de la organització sociopolítica justa i modèlica. Per aconseguir aquest objectiu d'una societat ideal, hande governar els millors (aristos) que al seu torn han de ser savis, establint així el concepte de rei-filosof, aquests. Un esglaó més abaix, es situarien els militars, aquests en canvi domina la part irascible. Finalment hi ha els que els domina la part concupiscible, aquests són els artesans i la gent de peu. Per a Plató la pròpia naturalesa i el caràcter ens predisposa i ens fa especialmentaptes per un determinat tipus de tasques. El que determinarà a quina classe pertany cada persona no es basa en criteris externs, com ara la capacitat econòmica, sinó en criteris més naturals, com la capacitat física i, especialment la intel·lectual.

Per tal de fer valid aquest concepte, Plató establi un altre mite, l'anomenat mite dels metalls. En aquest Plató defensa la naturalesa diferent decada individu: hi ha individus formats d'or i uns altres que tenen una composició de bronze o ferro. Correspon a cada una de les tipologies d'individus una funció diferents. En això, l'Estat o societat ha de seguir la naturalesa. En Plató aquesta estructura tripartida de l'Estat és paral·lela a l'estructura anteriorment esmentada de l'ànima. En l'ànima hi ha justícia quan cadascuna de les parts...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario I República
  • Comentario Libro VII De La República
  • Comentario De Texto La Republica Vii
  • Comentari La República, Plató
  • Comentario texto platon, la republica
  • Comentario Platón, La Republica
  • Resumen Y Comentario Critico De La Republica De Platon
  • Comentari de plató del llibre la república (un fragment)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS