Comentari de plató del llibre la república (un fragment)

Páginas: 4 (872 palabras) Publicado: 10 de junio de 2011
FRAGMENT

Doncs pel que fa al bé, passa el mateix: el qui no està en situació de determinar, distingint-la de tota la resta per mitjà d’un raciocini, la idea del bé i el qui , tal com en un combat,no s’obre pas a través de tots els atacs, maldant en la lluita no per l’opinió sinó per l’essència, i no s’imposa per un raonament indiscutible, del qui es troba en aquestes condicions ni diràs quesap el bé en si ni cap altra mena de bé, sinó que, com sigui, ha arribat a fregar un ídol, una opinió, no un saber, i que, aquesta vida d’ara, la passa ensopit i somiant, i aquí no arribarà adesvetllar-se, perquè abans arribarà a l’Hades, on dormirà un son definitiu.

COMENTARI DE TEXT

Aquest text de Plató, extret de la seva obra La República, és un text ètic polític que tracta bàsicament deque s’ha d’arribar per la línia ascendent fins a la idea del bé deixant de banda l’opinió i donant força a la raó. Al no arribar a aquesta idea es com estar al fons de la caverna. No ha viscut res,sinó que és veu les ombres i no haurà arribat a veure la verdadera veritat.
Plató diu en aquest fragment que no es pot confondre el saber amb l’opinió: “una opinió, no un saber”.
Quan s’arribi alsaber voldrà dir que s’ha arribat al món de les idees: “abans arribarà a l’Hades, on dormirà un son definitiu”. En aquest Hades, és on l’ànima arribarà un cop es purifiqui i pugui fugir del cos quel’empresona. Amb l’ànima pura s’arriba al món de les idees on recuperarà el veritable saber que havia tingut prèviament abans de ser condemnada a un cos.
Ens trobem davant d’un text de Plató anomenatAl•legoria de la línia, extret de la seva obra La república.
Aquest text és una metàfora continuada i s’anomena Metàfora de la línia ja que es podria representar aquesta línia igual que els graus deconeixements. És a dir, els dos primers sub-segments (doxa), en el que el grau de coneixement és baix, la línia seria curta. En canvi, l’altra part d’aquesta línia seria molt més llarga fins a arribar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la república de Plató, llibre vii
  • Plato. Republica llibre IV
  • Plató Llibre De La República
  • Comentari La República, Plató
  • Preguntes Sobre Plató I El Llibre Vll De La República
  • Comentari de plató
  • Reflexió sobre la república de plató (llibres 2 i 7)
  • PLATÓ: La República

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS