Comentari De Text Els Fruits Saborosos

Páginas: 2 (267 palabras) Publicado: 10 de junio de 2012
Comentari del text: Ester centelles i “Els fruits saborosos” de Carner

“Els fruits saborosos”, a més d'un poemari, constitueixen un missatge de forta càrregaideològica: Carner hi aboca de manera al·legòrica la seva vessant més burgesa, més clàssica i conservadora, citant a Ester Centelles, aquesta anomena “idil·lis” als poemes del'obra, i “ Arcàdia noucentitsta” a la totalitat de l'obra.

Les expressions de l'autora no deixen de ser una ocurrència plena d'enginy per referir-se aquestcaràcter classicista del poemari, utilitzant termes provinents de l'argot clàssic; l'idil·li és un gènere poètic renaixentista, consistent en la descripció de la vida rústica,la vida feliç i idealitzada de pastors en un paisatge intemporal i bell.

És d'aquí que sorgeix el concepte del locus amoenus, present de manera reiterada en “ Elsfruits saborosos”. El trobem al jardí aïllat del món i refugi d'un infant a “ Com les maduixes” o a l'imatge dels vells junts al llit il·luminats suaument pel sol a “Lapoma escollida”

La interpretació d'Ester Centelles no va gens desencaminada si tenim en compte el caràcter dels personatges, un nucli familiar harmònic, lainnocència dels infants i la funció de pilar del món quotidià de la dona; l'equilibri i l'ordre, el control de les situacions, el conformisme.

D'altra banda, l'Arcàdia és unaregió de l'antiga Grècia situada al centre del Peloponès, durant el renaixement prengué cert caràcter simbòlic, de fet, fou el lloc físic existent on s'emplaçava ellocus amoenus. Així doncs, si “Els fruits saborosos” són una arcàdia noucentista, els entendrem com la sublimació en vers de l'ideari burgès i català de l'època.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Fruits Saborosos
  • Els Fruits Saborosos
  • Fruits saborosos
  • comentari de text els dos campanars
  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS