Fruits saborosos

Páginas: 4 (808 palabras) Publicado: 23 de marzo de 2011
Sintesi de “LES “QUESTIONS DE GRAMÀTICA CATALANA” D'EN POMPEU FABRA”

Bé, aquest escrit, del 13 de novembre de 1911, escrit per Eugeni d'Ors es tracta el tema sobre la normalització de lagramàtica catalana que va fer Pompeu Fabra. Un resum breu, seria:
Tot català voldria que la seva llengua tingués una normalitat madura i tranquil·la, es per això que Pompeu Fabra va ser el mestre autoritzatper tal de normalitzar el català (aquest càrrec se'l guanyà per força d'escrupul i bon gust. Tot i així, Pompeu, no treballava sol, sinó que ho feia amb grup i es per això, que com sempre, hi ha mesd'una opinió ( hi havien els conservadors, que no volien aquell model nou, que defensava Pompeu, sinó conservar el català medieval ).
Tot i així, independent-ment dels problemes de grup que podrientenir, ara podem gaudir d'unes lliçons que es venen en petits llibres de dos rals.

En quant a la postura de l'autor, es deixa ben clar al escrit, que per ell es una bona idea, procurar, entre tots,poder continuar treballant d'una manera mes amplia i professional. I que el nom de Pompeu, no sigui oblidat. Tot i així, gosa dir que “algunes de les solucions proposades en aquest excel·lent llibre,no li templen prou i que demanaria alguns esclariments”.

I sense deixar-ho a banda, m'agradaria comentar en ultim lloc, el model de llengua que utilitza Eugeni d'Ors per escriure aquest article. Nodiré pas que es estrany, ja que es català, però si que ho es per els nostres ulls que normalment no observen tal vocabulari ni tal estructuració. Es fa difícil llegir, però tot i així, s'arriba aentendre alguna cosa

ANÀLISI MÈTRICA:

LES GRACIOSES AMETLLES

Vellegen els amics igual que llurs amigues
i parlen un finíssim capvespre de tardor:
−És dolç el nostre amor i ja no vol fadigues.Somriure de capblancs, conversa en un racó.
El temps, encara temps, de quietud s'emplena.
Hem vist les flors morint, els falciots passant.
Les fulles cauen tot besant la llum serena
i el cel és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Fruits Saborosos
  • Els Fruits Saborosos
  • Poemes dels fruits saborosos
  • Comentari De Text Els Fruits Saborosos
  • fruits
  • El sabor
  • Sabor
  • Sabores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS