Comentari de text Història de la Psicològia- Franz joseph Gall i la frenològia.

Páginas: 8 (1832 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2014


INTRODUCCIÓ :
Franz Joseph Gall (autor del text) va néixer a Tiefenbronn el 9 de març de 1758. Tant el pare, Joseph Anton Gall, com la mare, Anne Marie Billingerin, eren devots catòlics i pretenien destinar el seu fill a l’Església. Contràriament als desitjos dels seus pares, Gall començà els estudis de Medicina a Estrasburg l'any 1977 i els finalitzà doctorant-se a Viena el 1785.
Enversel 1792 començà a desenvolupar les idees bàsiques de la doctrina frenològica que impartí en cursos públics. Però al 1801 es topà amb l'Emperador Francesc I. El qual li retirà l'habilitació de difondre la seva doctrina, a través d'una carta personal, on argumentava que portava els seus súbdits al materialisme, la immoralitat i l’ateisme.
Arrel d'aquest succés, al 1805, Gall decidí abandonarViena, junt amb el seu ajudant Johann Gaspar Spurzheim (1776-1832), per recórrer les principals ciutats europees on va defensar la seva doctrina i alhora va visitar presons, hospitals, hospicis, escoles, manicomis en els que va recollir material per l'estudi de la frenologia.
Al 1807 arribà a París que en aquell moment suposava el centre mundial de la Medicina, on destacava per l'escolaanatomoclínica. Gall, presentà una memòria a l'Institut de la France i va aconseguir que se la publiquessin. Tot i que l'informe d'aquesta institució no abordava ni tan sols la doctrina fisiològica de l'autor i arribava a la conclusió que el principal mèrit de Gall havia estat donar a l'Institut la possibilitat de publicar les seves idees sobre anatomia cerebral.
Malgrat el dur cop que això li va suposar,Gall continuà impartint els cursos i publicà la seva obra monumental (amb l'ajuda de Spurzheim als dos primers volums) : " Anatomia i Fisiologia del Sistema Nerviós en General i del Cervell en Particular, amb Observacions sobre la Possibilitat de Descobrir el Número de Disposicions Intel·lectuals i Morals dels Homes i Animals per les Configuracions dels seus Caps" (1810-1819). El primer volum,publicat al 1810 amb un atlas, tracta del "sistema nerviós en general" i es un treball molt acurat sobre els nervis més importants, la medul·la espinal, els cinc sentits i l'encèfal. Els tres últims volums tracten sobre la "psicologia del cervell en particular" i es relaciona amb la frenologia pròpiament dita, encara que aquest terme no el va emprar Gall.
Inclús alguns fisiòlegs que criticaren a Gallli van donar crèdit per les seves contribucions a l’anatomia dels sistema nerviós. Algunes d'aquestes van ser: senyalar les funcions de la substància gris i descobrí les comissures de substància blanca que unien els hemisferis, també que les lesions d'un hemisferi afectava als membres del costat oposat, entre d'altres.
Al 1821 patí una decepció al ser rebutjat a l'Académie des Sciences. Peròun any més tard publicà una nova edició de la seva obra monumental titulada "Anatomia i Fisiologia del Sistema Nerviós".
Finalment, mor el 22 d'agost de 1828, a causa d'un infart a la ciutat de París.






RESUM :
Després d'haver estudiat el text de Franz Joseph Gall sobre la frenologia (1825), puc extreure'n les idees principals i posar-les de manifest en aquesta pàgina.
L'escritpretén retratar com va a portar a terme les investigacions sobre les funcions del cervell i les conclusions a les que va arribar.
Segons l'autor, existeixen uns principis indiscutibles que expliquen el funcionament cerebral:
Tant la moral com l’ intel·lecte, els adquirim abans de néixer i aquests es mostren segons la seva disposició.
Una idea important i que es repeteix en més d'una ocasió és queel cervell és l'únic òrgan de la ment. Aquest està format per altres òrgans, tant particulars com independents. Cadascun dels quals compleix una funció diferent.
Tot i que no està dins dels principis és important, recalcar la relació que estableix entre la capacitat i la complexitat del cervell, tant en animals com en humans.
Arriba, fins i tot, a plantejar-se el grau de connexió existent...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franz Joseph Gall Frenologia
  • Franz Joseph Gall y Frenología
  • Gall i la frenologia
  • comentario texto frenología UB
  • Comentari text Gall
  • Comentario de texto de historia: amadeo i de saboya.
  • Texto De Comentario. La Metamorfosis. Franz Kafca
  • Comentario de texto de la metamorfosis de Franz Kafka.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS