comentario texto frenología UB

Páginas: 5 (1017 palabras) Publicado: 17 de enero de 2015
NIUB:
INTRODUCCIÓ (màxim 3.000 caràcters):
FORMTEXT F. J. Gall va néixer l’any 1758 a Tiefenburnn, Alemanya i va morir a París, França a l’any 1828. Va ser metge i anatomista alemany que va fundar la pseudo-ciència de la Frenologia i pertanyia al corrent psicològic del localitzacionisme.
A Gall li atreia des de la seva infància la relació entre la forma del crani i la personalitat.Als 19anys va començar l’estudi de la medicina a la ciutat d’Estrasburg sota la supervisió de Johann Hermann amb l’estudi d’anatomia comparada. Quatre anys més tard, sent estudiant de Maximilian Stoll (1742-1787) va seguir estudiant medicina a l’escola de Viena on va aconseguir el 1785 el títol en la doctrina i on va començar a treballar pel seu propi comte amb la obertura d’una exitosa consulta. Elresultat d’aquest treball va ser el disseny de mapes cerebrals de les funcions mentals (Zusne,1984).
Va ser expulsat de Viena i de l’església catòlica per els seus escrits materialistes on afirmava que la ment no era una altra cosa que la conseqüència material del cervell. Idea que era totalment contraria al pensamnet que l’església promovia, que eren dues àrees de contingut espiritual (Manning,1992).
En els segles XVIII i XIX l’argument de la localització cerebral de la funció s’inicia amb la teoria frenològica de F.J.Gall i el seu deixeble J.C. Spurzheim (1776-1832). La frenologia postula que importants trets del caràcter poden ser descoberts a partir de l’estudi de les protuberàncies del crani, és a dir, les funcions mentals tenen localitzacions cerebrals concretes.
F.J. Gall també vafer importants contribucions a l'anatomia, entre d'altres coses, va senyalar les funcions de la substància grisa i va descobrir les comisures que unien els hemisferis cerebrals.
Gall va publicar Anatomie et physiologie du système nerveux en general, en quatre volums. J.F. Gall creia que la ment podia ser dividida en facultats separades. Aquestes facultats les va obtenir dels filòsofs escocesos.Entre l’any 1823 i 1825 Gall va publicar el seu argument definitiu (conjuntament amb Spurzheim) de la frenologia, Sur les funcions du cerveau.

RESUM (màxim 2.500 caràcters):
FORMTEXT El text parla sobre l’estudi de la frenologia que va dur a terme F.J. Gall. En un començament es sabia que hi havia moltes funcions del sistema nerviós que estaven consolidades, però encara quedava el dubte perF.J.Gall el poder determinar les actuacions del cervell i de les seves parts. D’aquesta manera va ser que el frenòleg a través de varis assajos tant favorables com negatius , acaba determinant que el cervell té la gran avantatge de ser l’òrgan de la ment.
Així va ser que va investigar sobre la intel•ligència que tenen els animals i humans i va establir els fonaments de la fisiologia del cervell.Va finir que el cervell i la proporció d’aquest, està determinat per les funcions que realitza l’individu.
Per una banda va al•legar que el cervell consta de la cohesió d’òrgans específics i cadascun relacionat amb les facultats intel•lectuals fonamentals. Són hbilitats innates i la seva expressió depèn de la seva situació en el cervell.
D’altre banda va haver de especificar fins a quin puntl’anàlisi del crani o la forma del cap, determinava la disposició i el grau de desenvolupament de les facultats cerebrals de l’individu. A través de diferents exploracions en formes de cranis, el frenòleg van anar explicant el complet desenvolupament de la fisiologia i va destapar els defectes de la filosofia sobre les facultats morals i intel•lectuals, per donar lloc a una nova filosofia basada enl’organització (Hergenhahn,2009).

CONFRONTACIÓ (màxim 10.000 caràcters):
FORMTEXT Les idees frenològiques de F.J. Gall, lluny de passar desapercebudes van provocar una gran polèmica. Pierre Flourens (1749-1867) metge i fisiòleg francès, no era partidari de la idea d’una ment fraccionada acceptant el concepte de ment única. Per rebatre els arguments de Gall, Flourens va afirmar que els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Text de Frenologia
  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • Comentari de text
  • Comentarios De Texto
  • Comentari de text
  • comentario de texto
  • comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS