comentari de text

Páginas: 4 (877 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
Comentari de text de lo crestià
Introducció:
El text que comentem pertany a lo crestià, una mena d’enciclopèdia de l’home cristià, que va ser escrita per Francesc Eiximenis al segleXIV. Aquest text és el Tercer del crestià (fragment del capítol XCIII) i tracta de les dones. De com la dona es variable, com canvia molt sovint d’opinions, son fredes, però quan s’encenen son fortes iestan fetes a l’inrevés de l’home.
L’autor Francesc Eiximenis va nàixer a Girona el 1327 en una família burgesa ben situada. De molt jove va ingressar en l’ordre franciscà. Tingué unasòlida formació universitària. Estigué molt ben relacionat amb les famílies reials i això l’ajuda a aconseguir el títol de mestre en teologia a Tolosa. Va residir a València uns vint-i-cinc any, on vaescriure la major part de la seua obra. Fou anomenat patriarca a Jerusalem i bisbe d’Elna (Rosselló). Morí el 1409.
L’obra d’Eiximenis, és pràcticament tota en català i va aconseguir unagran difusió i prestigi. La seua obra més reeixida és Lo crestià, que segons ell havia de ser un conjunt de tretze llibres. Però només ens n’han arribat quatre que son: El Primer del Crestià que tractadels fonaments de la religió cristiana. El Segon, les temptacions. Les maneres de véncer-les i el pecat. El Terç, tracta dels pecats i el mal. El Dotzé o Regiment de prínceps e de comunitats, és untractat polític. Un altre llibre es El llibre de les dones. De caràcter moralitzador que explica com han de ser les dones cristianes. L’estructura dels seus llibres és escolàstica,és a dir, exposa elseu pensament amb el màxim de detalls, argumentacions i exemples. Per fer-los més entenedors, intercala nombroses històries, contes i faules. El seu llenguatge a més es senzill.
Lareligió va impregnar amb el seu pensament a tot el món medieval i l’església va ser l’única institució que mantingué intacte el seu poder. Amb la difusió dels ordres religiosos, va sorgir l’aparició dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS