Comentari de text

Páginas: 7 (1735 palabras) Publicado: 8 de junio de 2014
COMENTARI DE TEXT: La Genealogia de la Moral - F. Nietzsche

1. Expliqueu, al voltant de 60-100 paraules, les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.
Aquest text forma part de l'assaig La Genealogia de la Moral (1887) de Friedrich Nietzsche. Ens mostra la contraposició entre la moral dels esclaus i la moral dels nobles i com aquestes sorgeixen, destacant diversos conceptesben importants, així com la inversió de la moral duta a terme pels esclaus. Afirma que perquè naixi la moral dels esclaus fa falta un món contrari i extern, per tant, la seva acció és una reacció. Els nobles són els bons i els feliços i estan per sobre de qualsevol home vulgar, de la baixa societat.

2. Expliqueu breument el significat de les expressions següents, al voltant de 5-15 paraules encada cas:
a) "la seva positiva concepció, amarada de vida i de passió"
Concepció que té F. Nietzsche sobre el valor de la vida dels nobles, considerant que la classe alta és la més bona, la més bella i la més feliç.

b) "aquesta direcció necessària devers de l'exterior, enlloc de dirigir-se devers la pròpia essència... pertany al ressentiment"
La moral dels esclaus es formada a partir delressentiment, fruit de la direcció establerta cap a l'exterior enlloc de dirigir-se cap a la seva essència.

3. Quines raons té F. Nietzsche per dir "... i aquest fet de negar és el seu acte creador". (Haureu de referir-vos als aspectes generals del pensament de F. Nietzsche que siguin pertinents encara que no hi apareguin explícitament en el text).
Friedrich Nietzsche (s. XX) forma part enels filòsofs de la sospita perquè crea uns nous valors (formació del superhome) basats en conceptes racionals i explicats amb total coherència i defensant un nou humanisme on el protagonista principal ha de ser l'ésser humà lliure de prejudicis i de falses metafísiques, oposant-se amb la forma occidental de comprendre la filosofia, la moral i la religió. Per tant, aquest pensador ens mostrarà quinssón els verdaders motius de la conducta moral humana perquè creu que la causa aparent és falsa.

La seva obra Genealogia de la Moral està estructurada en tres assajos. La primera dissertació, és Bo i pervers, que equival a bo i dolent. La segona dissertació, és "Culpa" i "mala consciència i aspectes similars". Finalment, la tercera és "Què signifiquen els ideals ascètics?". En aquesta obrapodem observar que per Nietzsche una filosofia que només sigui negació deixa els humans en el pur no-res. Per tant, creu que hem d'acceptar la vida tal i com és, sense emmascarar-la i negar-la mitjançant la nostra moral.

Com podem observar en el text, aquest autor distingeix entre dos tipus d'homes bastant diferents. Per una banda els nobles i per l'altra, els homes febles o bé els esclaus. Aquellque és noble és poderós, guerrer i fort. La moral d'aquest és basa en l'afirmació de si mateix. També, menysprea a l'home de la classe baixa. És feliç perquè allibera tota la seva energia en l'activitat i confia en el seu cos i els instints. Per ell, no existeix el ressentiment. Contràriament, l'home feble és aquell que és covard, plebeu i esclau. És incapaç d'actuar perquè l'espera el fracàs. Ésla negació. No trobant en si res de digne. La felicitat d'aquest no és l'activitat, sinó la passivitat. Creuen que ells són els bons i els nobles els malvats. Per tant podem observar la inversió o transformació dels valors, duta a terme pels jueus, fruit d'una nova contraposició: la de "bo" i "malvat", ja de caràcter moral.

D'aquesta forma els nobles passen a ser els "malvats", i els "bons" araseran els que abans eren denominats com a "dolents", els plebeus. D'aquesta forma, la moral sorgeix com a resultat de la rebel·lió dels esclaus i és producte del ressentiment. Serà aquest ressentiment el qui crearà els nous valors morals i el responsable d l'aparició d'una civilització enemiga de la vida i d'un home totalment mediocre. També el ressentiment és el causant del nihilisme, una nova...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS