Comentari De Text

Páginas: 7 (1684 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2015
COMENTARI DE TEXT HISTÒRIC: DE LA NUEVA ESPAÑA
1.Classificació del text
1.1 Determinació de tipus de font escrita
Aquest text es tracta d’una Font primària, ja que l’autor va viure o va ser ven informat dels fets que descriu. És un document públic, ja que Bartolomé ha donat a conèixer com mataven els indígenes, amb intencióde posar-hi fi. La temàtica del text és social, perquè ens explica com mataven al indis. Dons ens parla d’una realitat social en que el indis són matats per els Españols.
1.2 Contextualització del text
Els fets es van produir posteriorment al’any 1492(l’any en que Colom “descobreix” les noves terres) i abans de les Llis de Burgos (1512). Tal i com diu el text els Españols arriben a les Índies per matar i torturar als Indis. El text en diu que els fets es van produir aAmèrica, en una ciutat anomenada Cholula. Segona la informació que hem buscat ha Wikipedia l’any de publicació del llibre Brevísima relación de la destrucción delas Indias que es on es troba el text que estem analitzant va ser l’any 1552 a Sevilla. En aquell moment España juntament amb Anglaterra, Portugal i França tenien molt poder. En aquella època regnaven els Reis Catòlics Isabel i Ferran. Les expedicions van ser dutes a terme per particular que reclutaven la tropa. La sobirania de les terresconquerides va passar en mans de la Corona i les expedicions es van repartir els beneficis. La conquista es va completar en uns quaranta anys, encara que cap al 1550 encara quedaven vastes extencions per explorar i conquerir.



1.3 Identificació de l’autor
Religiós espanyol, defensor dels drets dels indígenes en els inicis de la colonització d'Amèrica (Sevilla, 1474 - Madrid, 1566). Va teniruna formació més aviat autodidacta, orientada cap a la Teologia, la Filosofia i el Dret. Va passar a les Índies deu anys després del seu descobriment, el 1502; en L'Espanyola (Santo Domingo) es va ordenar sacerdot en 1512 (va ser el primer que ho va fer al Nou Món) i un any després va marxar com a capellà en l'expedició que va conquistar Cuba.Commogut pels abusos dels colons espanyols cap alsindígenes i per la gradual extinció d'aquests, va emprendre des de llavors una campanya per defensar els drets humans dels indis; per donar exemple, va començar per renunciar ell mateix a l'encàrrec que li havia concedit el governador de Cuba, denunciant aquesta institució castellana com una forma d'esclavitud encoberta dels indis (1514) .Insistint en l'evangelització com a única justificació de la presència espanyola a Amèrica, va proposar a la Corona reformar les Lleis d'Índies, que a la pràctica s'havien demostrat ineficaces per posar límit als abusos. Les Cases proposava suprimir l'encomana com a forma de premiar als colons i replantejar la colonització del continent sobre la base deformar comunitats mixtes d'indígenes i camperols castellans (cap a una economia colonial més agrícola que minera); per a l'illa de l'Espanyola, donat l'enfonsament de la població indígena i la seva suposada incapacitat per al treball, proposava una colonització enterament castellana, reforçada amb la importació d'esclaus negres africans (l'explotació del qual considerava legítima, en un excés...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS