COMENTARI DE TEXT

Páginas: 7 (1691 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015

COMENTARI DE TEXT: PERE CALDERS, CRÒNIQUES DE LA VERITAT OCULTA,UN CRIM
Un crim és una obra escrita per Pere Calders l’any 1941 i apareix en el recull de contes Cròniques de la veritat oculta en l’apartat de l’Escenari desconcertat en el qual també es troben els contes següents: Coses aparentment intranscendents (1942), La maleta marinera (1938), Les mans del Taumaturg (1936), El geni Magiar(1937), Feblesa de caràcter (1941), Raspall (1942). El recull es divideix en tres parts: l’Escenari desconcertat, La imprevista certesa i Ver, però inexplicable. Un crim està situat a la part final del llibre.
Referint-se a l’autor del llibre, Pere Calders, va néixer el 29 de setembre del 1912 a Barcelona i va morir el 21 de juliol de 1994. Va tenir una gran influència i admiració cap al GrupSabadell, gràcies a l’humor transgressor, deixa al descobert i fa una crítica a la societat del moment.
En l’Europa d’entreguerres apareix la literatura de l’absurd, que és converteix en un element clau en la seva obra, passant a formar part de la realitat. Durant els anys de la Guerra Civil Espanyola és posiciona al costat del bàndol republicà, provocant l’exili a Mèxic. Els primers anys facol·laboracions amb diverses revistes, però no escriu cap llibre. La seva primera publicació fou “Antologia de contes catalans”, recull de diferents contes escrits en català, que posteriorment passaran a formar part de “Cròniques de la veritat oculta”. En els anys 50 apareix el realisme històric un literatura social que s’oposa al Franquisme, però Pere Calders fuig d’aquest moviment i fa publicacions encontra de Joaquim Molas, crític de la literatura de preguera i estudiós del realisme històric. Aquesta oposició li donarà a Calders una valoració com a autor català i la defensa d’una literatura que no sigui realisme històric, més oberta al lector, amb el predomini del somni i la imaginació.
Com a característiques, en l’autor que apareixen en el recull, podem trobar un domini de la llenguaaccentuat, la utilització de la ironia per explicar el comportament humà, així s’apropa al lector per tal de conduir-lo a la reflexió, també apareix elements quotidians i de temàtica urbana i finalment elements d’absurditat en la majoria de contes.
Quant al argument ens explica la història d’un assassinat que es va cometre a Reus en el segon entreacte on el protagonista que és el mateix assassí va matar auna dona anomenada Purificació, tieta de la seva xicota. Resulta que la noia i ell portaven set anys junts . Aquella noia només tenia un parent, una tieta vella que fou l’encarregada de cuidar-la i era qui acceptaria que el casament és portés a terme, però li feia la vida

impossible al protagonista, llavors ell va decidir preparar un pla per acabar amb la dona vella. Tot seguit explica a lapolicia, com ha anat tot el procés fins arribar a matar a Purificació. El protagonista comença a explicar com va anar l’assassinat: tots tres van anar a veure una obra de teatre: Amunt, Germans i abans de que comences el tercer acte ell va agafar la destral i la va matar. Ell reconeix el crim però, si un home de bona fe, a arribat a cometre aquest acte, seria per diferents raons i ell es qualificacom un criminal honrat perquè en té de motius. Finalment el dia del judici l’acusador increpa al protagonista perquè se’l condemni a pena de mort però la defensa de l’acusat ho fa tan bé, que sembla que no hagués estat el responsable del crim comés, si no una persona que en un moment qualsevol perd els nervis, per culpa d’una senyora que no parava d’increpar-lo. Gràcies a aquesta intervenció de laseva defensa, l’acusat només serà acusat de desordre públic amb un càstig de 30 pessetes.
Pel que fa l’estructura del conte, hi ha tres parts: la primera seria la introducció del mateix protagonista i l’aparició dels diferents articles de premsa en diaris i revistes on expliquen els fets: “-Un crim tenebrós ha omplert de consternació els veïns d’aquesta ciutat”. La segona part fa referència a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS