Comentari de textos literaris

Páginas: 18 (4318 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2013
COMENTARI DE TEXTOS LITERARIS
Generalitats sobre el comentari literari

El que trobareu aquí no és cap fórmula magistral per poder fer aquest tipus de comentari, ni un esquema mecànic per aplicar sempre, sinó un recull de suggeriments pràctics perquè us hi pugueu enfrontar amb les idees una mica més clares.
De tota manera, després de veure aquestes “regles del joc”, haureu de “jugar” (fercomentaris) o tot haurà quedat en una simple elucubració.

LES REGLES DEL JOC

QUÈ ÉS UN COMENTARI LITERARI?
És el desenvolupament raonat, construït i completament ordenat d’un text literari, que demostrarà com la combinació de diferents recursos estilísitcs hi contribueix a produir un efecte sobre el lector i connecta aquest text amb el seu context.
En aquest tipus de comentari heu dedemostrar com, a través de la vostra lectura, heu descobert i comprès la qualitat d’aquest text.

Construït.
No es pot seguir el text línia a línia, ni mot a mot, ni es pot fer un comentari “descosit” que serveixi únicament per demostrar el vostre desconcert.
L’esquema global és l’organització que s’ha de seguir en qualsevol comentari, sigui quin sigui el text de partida. La seqüència és ben coneguda:INTRODUCCIÓ / DESENVOLUPAMENT/ CONCLUSIÓ.
També hi ha d’haver un PLA per organitzar els materials que formaran part del desenvolupament; és a dir, haureu d’organitzar els materials al voltant d’alguns centres d’interès.

Ordenat.
L’estil telegràfic hi queda totalment prohibit.
Les parts han de ser suficientment clares com per no necessitar del títol per indicar-ne el contingut. A més, hand’anar perfectament encadenades.
Les cites del fragment del text comentat han d’anar entre cometes i han d’estar totalment integrades dins del contingut del comentari. Si són fragments molt curts poden anar entre parèntesi, però no han de trencar mai el fil del discurs.

INTRODUCCIÓ
Obligatòriament s’hi dirà:
1. el nom de l’autor,
2. el títol de l’obra d’on s’ha tret, subratllat,
3. (entrecometes si es tracta d’una poesia) i
4. el resum de com planifiquem el desenvolupament.
DESENVOLUPAMENT
Anàlisi pròpiament del text d’acord amb els centres d’interès que hem establert.

CONCLUSIÓ
Amb una recapitulació i una conclusió sobre l’èxit o el fracàs de l’autor en el propòsit final de l’obra.

Si heu considerat que el text conté més de quatre centres d’interès, convindria reagrupar-nealguns per tal de no donar idea de dispersió.

Un text literari. És aquell que busca alguna cosa més que transmetre informació al lector, intenta incidir sobre la seva imaginació i sensibilitat.
Per explicar en què es distingeix un text literari d’un altre que no ho és, Roger Caillois explicava l’anècdota següent: Sobre un dels ponts de Nova York, un cec assegut al davant d’un cartell que deia“Cec de naixement” no recollia més de dos dòlars al dia. Un desconegut li prengué el cartell i li va escriure “La primavera vindrà i jo no la veuré pas”. Els guanys del cec es van multiplicar.

Recursos estilístics que produeixen uns efectes. Un text literari éscom un feix d’idees i figures que convergeixen en la producció d’un efecte global sobre el lector.Per tant, no heu de comentar elsrecursos estilístics sense mostrar l’efecte que produeixen (eviteu, doncs, els “l’autor utilitza moltes imatges...”, “les frases són llargues i complexes...”, “el lèxic és molt col•loquial...”). Recordeu que els recursos estilístics no són sinó mitjans per aconseguir una finalitat, i que mitjans i finalitats no han d’anar en cap cas separats.

QUÈ NO ÉS EL COMENTARI LITERARI
Si, com hem dit abans, elcomentari literari és l’anàlisi de l’efecte produït per un text i els procediments que s’hi han emprat per aconseguir aquest efecte...

El comentari literari no és la discussió d’una idea del text. Si, per exemple, el text a comentar tracta del tema de l’explotació de la dona com a mà d’obra barata, no heu d’iniciar tota una controvèrsia sobre aquesta qüestió. No és la vostra idea,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS