Comentari El partenó

Páginas: 3 (714 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013
EL PARTENÓ

El Partenó es situa a l’acròpolis d’Atenes. És un temple dedicat a la deessa Atenes. Va ser construït entre l’any 447 i l’any 432 aC. Va ser dissenyat pels arquitectes Ictinos iCal·lícrates (dissenyador del temple Atena Niké) i subvencionat pels diners de la Lliga de Delos com a mostra de l’època esplendorosa que vivia Atenes al segle V aC.
Els materials emprats per la construcciód’aquest colossal temple són el marbre del Pentèlic i fusta. Està suportat per vuit columnes frontals i disset horitzontals perípteres d’estil dòric a l’exterior, i a l’interior són dos fileres desis columnes a la part davantera de la pronaos i la part posterior de l’opistòdom. El temple està construït sobre una base de tres esglaons (estereòbat).
El sistema de coberta està format per unateulada inclinada a dues aigües encapçalades per dues façanes amb frontons triangulars. En el frontó occidental és pot trobar representada la disputa entre Atena i Posidó i al frontó oriental el naixementd’Atenes.
Els elements decoratius que foment el Partenó són varis. Les columnes dòriques que envoltaven el temple s’erigien directament des de l’estereòbat format per deu tambors de marbre pentèlicque formaven un fust d’aresta viva. Entre el fust i el capitell es trobava el collarí seguit de un equí i un àbac, i això donava un capitell sense decoració típic de l’estil dòric. A continuaciótrobem un entaulament típic de l’estil dòric ja que l’arquitrau és llis i sense decoració, el fris està compost per tríglifs i mètopes i amb una cornisa decorada amb escultures petites anomenadesacroteris.
L’espai interior està format per una planta rectangular períptera formada per una pronaos, seguida d’una naos i un opistòdom. La pronaos servia d’antesala al recinte sagrat on es guardava lamajestuosa estàtua de la deessa Atena feta d’or i vori. Obra de Fidies, l’accés a la naos es feia a través d’un pòrtic oriental hexàstil dòric a la pronaos esmentat abans. L’estàtua de la deessa Atena...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari del Partenó
  • Comentari partenó
  • Comentari d'història de l'art(partenó)
  • comentari parteno
  • el partenó
  • Partenó
  • Hª De L'Art
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS