Comentari Erècteon.

Páginas: 6 (1407 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2012
ERECTÈON.

a) Situeu l'obra en el context cronològic, històric i cultural corresponent.

Context cronològic.

El temple Erectèon perteneix a l'etapa clàssica (475-323 a.c.) etapa que està compresa entre la fi de les Guerres Mèdiques i la mort d'Alexandre el gran, en el qual té lloc el moment de màxima esplendor grega.

Context històric.

L'Erectèon és l'ultim temple grec erigita l'acropolis d'Atenes i és troba dins del primer clasicisme de finals del segle V a.c., després de la victòria grega és va iniciar un perìode d'autonomia cultural i artistica amb el centre de tot a la ciutat d'Atenes de Pèricles, coneguda com a etapa de gran explendor artidtica. En quant parlem del marc geogràfic estava format per la Peninsula de la costa occidental d'Asia Menor i les illes delgran mar Egeu.

Els territoris mediterranis colonitzats del sud de la península Itàlica i l'illa de sicilia són els coneguts com la Magna Grècia. Per una altra banda el nom del Temple Erectèon és en honor del deu erecteu que és un antic heroi mitic i una de les primeres divinitats d'Atenes.

L'acropoli on estava el Erectèon, va ser totalemnt reconstruïda per desig de Pèricles, que va ser ungran inductor a la renovació de Atenes, després del terrible atac dels Perces. La construcció de l'Erectèon va ser totalment dirigida per Fíloces, encara que també es coneixen a altres com Mnècicles o Cal·lícartes , va ser construï per a poder acollir les diferents estatues que s'havien quedat sense temple, com el d'Atena i Erecteu. Es trova orientat cap a Orient amb l'objectiu de que es per onsurt el sol.

Context cultural.

Els principals historiadors de l'època on va ser construït l'Erectèon van ser Tucídides i Herodot, i en quant parlem més de les obres propiament dites, en el gènere dramàtic, Sòfocles, Esquil i Eurípides en el gènere de les tragedies i Aristòfanes en el gènere de les comèdies. Finalment en el tema de la filosofía, trobem a Sòcrates, Platí i els diferentssofistes.

b) Estil al qual pertany l'obra: Grec clàssic.

Cinc característiques formals o conceptuals d'aquest estil

Representa la culminació i perfeccionament de totes les manifestacions artístiqeus gregues, tant a nivell formal com tècnic.

Neix en aquests anys la “democràcia” com a forma d'organització política de l'Estat.

Comença la decadència política de lapolis al llarg del segle IV a.c. Com a conseqüència directa de les guerres del Peloponès

La concepció de l'art com a recerca de la bellesa.

L'home com a mesura de totes les coses.

Cinc cracterìstiques de l'arquitectura grega.

Els principis bàsics de l’arquitectura grega són l'ordre, la raó i l'antropocentisme, que significa que construïen els edificis a la mesura deles persones, i la recerca de la bellesa (a partir del número, la proporció la perfecció i l'equilibri de les diferents formes.

Mostra molt poc interès per l’espai interior, és a dir, per allò que en teoria és l’essència de l’arquitectura. Els edificis representatius més importants, els temples, són d’una enorme simplicitat: poc més d’una sala allargada i un pòrtic.

És unaarquitectura arquitravada (dificultat per superposar pisos o fer edificis alts), amb una aparença serena, perquè es basa en una estructura de línies horitzontals i verticals.

El material utilitzat és normalment la pedra calcària i arenisca, o conglomerats en carreus regulars formant paraments isòdoms i units amb grapes de ferro, sense argamassa; la fusta s’utilitza per les armadures de les cobertesa dues aigües.

Tot i que ara estem habituats a veure els edificis grecs amb la pedra nua, originàriament estaven pintats amb colors vius

Tipus de planta.

El seu disseny, ens ofereix una mostra particular en quant a la planta i tota l'arquitectura de l'edifici, ja que ens presenta un clar defuig del colossalisme, que està fet a mida de l'home.

La seva planta és caracteritzada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari De Text Història De L'Art- Erecteon (En Català)
  • Erecteon
  • ERECTEON
  • El Erecteon
  • Erectèon
  • ERECTEON
  • Erecteon
  • Erecteòn

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS