Comentari textos, el sistema de la restauració

Páginas: 4 (937 palabras) Publicado: 26 de diciembre de 2013
COMENTARI DE TEXT. LA CRISI DEL SISTEMA DE LA RESTAURACIÓ

En aquest treball hi ha dos textos a comentar: el primer és l'Acord de l'Assemblea de Parlamentaris del 19 juliol del 1917; i el segontext és el Manifest Conjunt, proclamat per els sindicats UGT-CNT a Madrid, el 27 de març del 1917.

L'Acord de l'Assemblea de Parlamentaris és un text de tipus polític, ja que es tracta de l'acord alque van arribar els parlamentaris el dia 19 de juliol de l'any 1917. El Manifest Cojunt és de tipus sindical o obrer, ja que es tracta d'una proclama feta pels dos sindicats majoritaris de l'època aEspanya, l'UGT i la CNT.
Els dos textos són una font primària, van ser redactats per persones que van viure aquella època de canvis i parlen sobre temes d'actualitat en l'època.
Els autors delprimer text van ser l'Assemblea de Parlamentaris Catalans va ser creada el 5 de juliol de 1917 i, exigien la formació d'un govern provisional que convocara Corts constituents per a reformar el sistemapolític i descentralitzar l'Estat.
Els autors del segon text foren els sindicats UGT(Unió General de Treballadors), creat l'any 1888. A la seua creació era un sindicat marxista-socialista però avui diala seua ideologia és més socialdemòcrata; i la CNT(Confederació Nacional del Treball), va ser creat l'any 1910. Té una ideologia anarcosindicalista i pertany a l'AIT(Associació Internacional deTreballadors).

El text de l'Assemblea de Parlamentaris parla sobre els acords a què van arribar en juliol del 1917. Es diu que es indispensable la convocatòria de noves Corts, que les Corts Constituentshan de ser convocades per un govern que exprese la voluntat del país i, no per un partit, ja que açó provocaria l'alteració dels vots, l'anomenada tupinada. Per últim, demanen que el manifest de junyd'eixe any fet per l'exèrcit, vaja seguit d'una renovació dels elements polítics del país.

El text dels sindicats és una convocatòria a la vaga general i indefinida, s'expressa que tan sols...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario De Texto
  • Comentario De Texto
  • Comentario de texto
  • Comentari de texto
  • comentario de Texto
  • comentari de text
  • COMENTARIO DE TEXTO
  • comentari de text

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS