Comentari Trobadors

Páginas: 5 (1105 palabras) Publicado: 23 de octubre de 2014
Els trobadors
Els trobadors van ser poetes de l’Edat Mitjana que composava diferents versos i els hi proporcionava musicalitat, tal que quedava una bonica cançó, que els servia per entretenir a la gent i narrar les més grans histories. La poesia trobadoresca catalana va sorgir entre el segle XI i XII provinent d’Occitània, on ja es gaudia des del segle IX. Era una poesia escrita en llenguavulgar, ja que la majoria de la població era analfabeta, i l’única manera d’entendre la poesia era per mitjà del recital dels joglars i trobadors. Així, gràcies a diverses recopilacions d’aquestes cançons i obres, han arribat fins als nostres dies.
Són molts els llibres i pàgines d’Internet que ens parlen de la poesia trobadoresca i de la vida d’aquests personatges, però en aquesta ressenya parlaremde tres llibre i de tres blocs d’Internet que ens descobreixen el món de l’Edat Mitjana.
En so vell i antic és una antologia de trobadors catalans revisada per Ferran Gadea i Gambús, catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a l’I.B. Maragall de Barcelona. Es tracta d’una obra escrita l’any 1990 que podem trobar en moltes biblioteques catalanes, editada per Edicions de la Magrana. S’observauna mida més aviat petita i un disseny auster però que destaca.
A primera vista, observem una composició molt completa i de molta ajuda si es vol cercar informació que possiblement no es troba a Internet. En aquest llibre ens parla dels primers trobadors que van ser reconeguts a Europa i també de les primeres passes que es van fer aquí a Catalunya. També, i en major mesura, destaca la quantitatde lírica trobadoresca, amb un recull extens de cançons i poemes, tots en versió original, en català antic i occità.
Com a conclusió, podem observar que és un llibre molt adequat per a l’estudi de l’època medieval i del gènere poètic trobadoresc català.
Poesia trobadoresca, les millors obres de la literatura universal és una recopilació de diferent cançons editada per Lola Badia i Edicions 62,juntament amb “la Caixa”. És una obra escrita l’any 1982, encara que durant la redacció d’aquesta ressenya es disposa de la quarta edició, de l’any 1991, un llibret verd de mida DINA5 amb les tapes dures de color verd.
Després d’una breu ullada a les diferents pàgines, destaca sobretot la immensa quantitat de poemes trobadorescos. Per tant, observem que aquesta composició no disposa de moltahistòria en general, sinó d’una breu biografia de cada autor i els seus poemes més coneguts. També trobem diversos poemes anònims, però que han sigut reconeguts arreu del món i que ara mateix tenen molta importància en l’estudi de la llengua catalana. El llibre ha adaptat al català modern la majoria de les cançons, així que es fa molt fàcil la seva lectura.
Per acabar, només dir que si cerqueu unllibre que us pugui donar inspiració, una llista dels diferents poemes més famosos o un gran recull de les composicions més conegudes de cada trobador, aquest llibre pot ser molt útil. Es pot trobar a diverses biblioteques públiques de Catalunya.
Literatura catalana medieval, un recorregut multimèdia pels grans autors i els seus textos d’Albert Soler Llopart és un text expositiu estructurat ensdiferents capítols, dirigit al públic juvenil, amb unes tapes amb molts colors i amb dibuixos i il·lustracions que fan la lectura més amena.
Ens relata la història, els fets més significatius que van tindre veure amb la literatura, durant l’època medieval. Principalment, ens explica breument i molt clarament el pas de la literatura durant els dos segles i les conseqüències que va deixar en el món.Dedica un capítol sencer a la poesia trobadoresca, amb una petita biografia dels principals autors i els temes més utilitzats en les cançons i composicions. Ens ajuda a comprendre més bé els principals símbols i totes les paraules que ja no formen part del nostre vocabulari actual.
Per definir aquest llibre, destaquem una lectura didàctica molt entretinguda i una gran ajuda alhora de d’entendre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Trobadors
  • Trobadors
  • Els Trobadors
  • Els Trobadors
  • Els trobadors
  • Trobadors
  • Trobadors
  • Trobadors

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS