Comentario De La Fundación De Las Ciudades (Platón)

Páginas: 5 (1011 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
La fundació de la ciutat. Les professions més necessàries.
Les persones al no ser autàrquiques s’han d’ajuntar en ciutats per tal de cobrir les necessitats que tenen amb els coneixements dels altres. Creen la ciutat per tal de poder-se ajudar en societat. Hi ha 3 necessitats bàsiques s’han de satisfer: el menjar, l’habitatge i els vestits. Però per poder abastir la ciutat no només esnecessitaran pagesos, arquitectes o teixidors, sinó que també es necessitaran més persones que actuïn com a sabaters o metges. Sabent això, cal pensar si aquests personatges només s’hauran de fabricar les coses per a ells mateixos o si les hauran de fabricar per tots aquells que les necessitin per tal de que els altres facin el mateix amb el que construeixen o fabriquen i d’aquesta manera cobrir lesnecessitats pertinents. És més pragmàtica la segona opció. Cada persona és, per naturalesa, més útil que una altra desenvolupant una tasca determinada, però cal saber que cap tasca és més important que una altra i que cada tasca s’ha de fer quan toca. Per naturalesa, a algú que li agrada la seva feina, i la fa quan cal, farà la tasca molt millor. Tenint en compte tot això, caldran més de 4 ciutadans, jaque, per exemple, el pagès necessitarà algú perquè li faci la seva aixada, per tal de que estigui ben feta. Amb el sabater i el teixidor assa el mateix. Afegint fusters, ferrers i ramaders, encara és millor. Tenir totes les professions existents en una mateixa ciutat és impossible, per tant les ciutats hauran d’importar els serveis i productes d’altres ciutats i s’haurà de produir productessuficients com per pagar les importacions a la ciutat aliena. Per tal de negociar els intercanvis, caldran comerciants i més pagesos. I també caldran professionals que es dediquin a la navegació quan el comerç es realitzi per mar.
Necessitat de mercaders i obrers
Al mercat de dins de les ciutats, els productes que cada home hagi fet s’intercanviaran mitjançant els mercaders i la moneda. Els queestaran a l’àgora venent els productes, no podran ser ni els pagesos ni els teixidors, perquè sinó no es podran crear els productes que després s’han d’intercanviar. Els de l’àgora seran els més dèbils i inútils. Aquests seran anomenats mercaders, i els que es vagin movent per les ciutats, marxants. A la ciutat, a més de mercaders, també hi haurà persones que tindran molta força corpulenta, la qualutilitzaran per rebre un sou a canvi. Aquests seran els obrers, que seran incapaços de fer altra feina. Amb tots aquests elements, una ciutat ja és completa i perfecta. Ara cal saber el que és just o injust dins d’una ciutat. Aquests sorgeixen del contacte mutu entre els ciutadans. Les persones hauran de preparar-se el menjar, el vi, els vestits i el calçat. Construir cases i posar-se roba d’abricquan sigui necessari. El seu menjar estarà compost bàsicament per farina de blat o civada. Dormiran en llits de fulles de murtra o de cuir i faran banquets per celebrar esdeveniments. La seva convivència serà amable i no tindran més fills dels que puguin mantenir. Entre ells es protegiran de la pobresa i de la guerra.
Creixença de la ciutat
En els banquets es veuran aliments com ara olives,formatge o figues per als postres. Es vol crear un tipus de ciutat sana i opulenta. A partir d’aquest moment es pot buscar l’origen de la justícia i la injustícia. També hi ha la possibilitat d’una ciutat on hi hagin malalties i diferents problemes, i on es requereixin més coses com mobles, perfums, bordats,... Llavors la ciutat haurà de créixer i crear nous oficis per tal de satisfer aquestesnecessitats i per tant persones que els sàpiguen realitzar. Aquestes noves persones es poden dedicar a la caça, a la pintura, músics, dides, majordoms,... Tots aquests són fruit del desenvolupament de la ciutat. En la primera ciutat tots aquests no hi eren perquè no es necessitaven.
Origen de la guerra; necessitats dels exèrcits
Havent ampliat la ciutat, el territori es quedarà petit i es necessitarà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fundaciones De Ciudades
  • Fundacion de ciudades
  • fundacion de ciudades
  • Comentario platón
  • comentario Platón
  • Comentario Platón
  • comentario de platón
  • Comentario De Platon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS