Comentario Salvador Dalí

Páginas: 6 (1363 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2013
Irene Serrano González
2nBatxA

COMENTARI DE TEXT : LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA

·Fitxa tècnica:

Títol: La persistència de la memòria.

Autor: Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989)

Cronologia: 1931 S.XX

Tècnica: Oli sobre tela.

Mides: 24 x 33 cm.

Estil: Surrealista.

Tema: Oníric.

Localització: MoMA (Nova York).

·Context històric:

Salvador Dalí va estudiar arta Figueres i, posteriorment, va ingressar a l'Escuela de Bellas Artes de Madrid. L'any 1928 va donar el seu suport al Manifest Groc, en el qual es criticaven l'art i la literatura tradicionals. Poc després, DALÍ es va unir al grup surrealista de París, moviment artístic al qual va ser fidel tant en les seves obres plàstiques com en les seves col·laboracions cinemtogràfiques amb Luis Buñuel. Vatenir relació amb el cineasta Walt Disney, Dalí a Nova York va realitzar un nombre de quadres amb temàtica religiosa, però la fama la va aconseguir amb les seves actituds extravagants.

En les seves pintures l'autor exterioritza les seves obsesions ocasionades per els traumes infantils, les podem entendre com una autoconfesió, els seus pares havien tingut un altre fill també anomenat Salvador quehavia mort. Aquest incident va fer que els seus pares miresin a Dalí com al seu fill perdut. Una altra preocupació de Dalí són les malalties sexuals i per això tenía un gran panic al sexe, sobretot al femení, per lo que també sufria impotència. També va viure la Segona Guerra Mundial on es va traslladar als EEUU amb Gala, l'any 1948 va tornar a Espanya i va viure a Port Lligat, on es produeix unatornada al Classicisme i on es declarà catòlic. L'explosió atòmica del 1945 en Hiroshima va commocionar a Dalí i l'àtom és va convertir en un dels elements preferits de Dalí.
Per contextualitzar a Dalí hem de parlar sobre el seu moviment artístic que és el surrealisme. Dalí, però, va aportar el seu propi moviment surrealista el qual va anomenar mètode paranoicocrític,que consisteix a associarimatges arbitràris amb la voluntat de plasmar el món irreal: el somni.

El terme Surrealsime designa de l'art que, cap a la dècada del 1920, va partir de la iconoclàstia dadà, va recollir de la pintura metafísica les imatges inquietants produïdes durant el son, i hi va afegir l'automatisme (el procés pel qual l'expressió lliure, ràpida i fluida, sense el control de la raó, esdevé el mètoded'execució de les obres). Aquesta aparició esdevé al Primer Manifest Surrealista (1924) signat per l'escriptor André BRETON, que és el cap ideològic del grup i coneixedor directe de les teories de Freud relacionades amb la interpretació dels somnis, com les tècniques de psicoanàlisis basades en l'associació lliure d'idees. Dintre d'aquest moviment trobem dos corrents:

1.Corrent automatista:Reprodueix un univers de símbols, de vegades abstractes, sorgits de l'inconscient i de l'atzar i representants de manera ràpida i fluida. (André Masson i Joan Miró)

2.Corrent oníric: Atenen a les normes de representació figurativa, recrea associacions estranyes i inquietants pròpies de somins. (Dalí)

Dalí és caracteritzat per les seves composicions desconcertants des del punt de vista racional,executades amb un excel·lent tècnica de dibuix i per el seu ús recurrent d'algunes imatges que han esdevingut imprescindiles a l'hora de caracteritzar l'univers iconogràfic dalinià. Dalí també va crear nombrosos objectes delirants que recullen la tradició dadà i dels ready-mades de DUCHAMP i va treballar en la il·lustració de llibres.

Com a context històric podem veure com Dalí va veure l'esclatde la Guerra Civil espanyola i com a exemple veiem el seu quadre ''Premonición de la guerra civil'' on pinta sota un cel blau del Mediterrani, un cos trencat, en tensió amb una configuració monstruosa que subjecta osos com si fossin armes. En aquest quadre podem veure l'enfrontament social i polític que viu Espanya i l'Europa del moment.



Anàlisi formal:
Ens trobem davant d'un quadre on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salvador Dali
  • Salvador Dali
  • Salvador dali
  • Salvador Dali
  • salvador dali
  • Salvador Dalí
  • Salvador Dalí
  • Salvador dalí

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS