Comentario Texto

Páginas: 6 (1481 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
Comentari de text – Plató, La República

1. Expliqueu breument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.

Les idees principals plasmades en aquest text fan referència al mite de la caverna. Plató, en el mite de la caverna, ens explica que la vertadera realitat no és allò que veiem, ni tampoc el nostre coneixement és veritat. Per explicar-ho fa l'ús de “dos móns”: el mónsensible i el món de les Idees. Aquest dualisme, el qual apareix al mite de la caverna, fa referència a aquests dos món, i afirma com el món sensible no és res mñes que una còpia o imitació de l'autèntica realitat (el món de les Idees).
Una de les idees conseqüents a aquest dualisme de móns, és que ens exposen diferents graus possibles del Ser i els diferents graus del coneixement humà: lesombres de les coses artificials, les coses artificials, les ombres de les coses reals, les coses reals. D'aquesta manera explica com a mida que vas ascedint en el terreny del coneixement pots accedir cada cop més a la realitat de les coses.
Una altra de les idees que s'ens plasma en aquest text, i la qual també apareix en el mite de la caverna, és que allò que es percep dins de la caverna només fareferència a allò que els nostres sentits perceben, i per tant, aquests ens poden enganyar.
Per últim, una de les altres idees és l'exposició a la contemplació del Sol com la contemplació de la Idea del Bé, així doncs, la contemplació del Sol és la idea suprema.

2. Què vol dir, en el text, “...tot associant el món que se'ns apareix a través de la vista amb l'habitatge de la presó...? Què preténPlató amb aquesta comparació? (tingueu en compte els aspectes del Pensament de Plató encara que no hi siguin explicits).

Plató estableix una relació entre els dos móns (món sensible i món de les Idees) la qual es troba explicita en el mite de la caverna. Plató afirma que el món sensible és aquell que percebem a través dels nostres sentits; però, aquests sentits són subjectius i per tant enspoden enganyar i desfigurar realitat de les coses. En canvi, per altra banda, el món de les Idees és aquell que ens mostra les coses en la seva pròpia essència i el qual ens permetrà fer ús de la raó (aquest món caracteritza el cosmos i ordena tot allò que existeix).
És per això que Plató estableix aquesta comparació amb l'habitatge de la presó, ja que considera que la nostra ànima es trobaatrapada dins d'un cos el qual està dominat pels sentits, uns sentits que no ens mostren l'autèntica veritat.

Per altra banda, les Idees condicionen el nostre coneixement sobre les coses sensibles ja que les coses són semblants a les Idees i per tant ens recorden a elles. Així doncs, afirma com les Idees són l'autèntica realitat molt per osbre del món sensible.
Lligat a aquesta última idea, Plató fareferència a la teoria de la reminiscència. Plató defensa que en el moment que percebim una cosa (objecte, idea, etc.), aquesta ens recorda a una Idea, i per tant aquest coneixement ja regia amteriorment en nosaltres. Per tant, Plató ens diu que el coneixement consisteix en una forma de record; recordar alguna cosa que des de sempre ha existit en la interioritat de la nostra ànima.
Tornant almite de la caverna, i la teoria del dualism de Plató, comentar que també podriem establir una relació amb el símil del coneixement. Aquesta teoria considera que existeix una correspondència entre el ser i el conèixer: només el que és absolutament Ser és plenament cognoscible, el no-Ser resulta incognosible.
El conèixer és realtiu quan parlem de coses realtives i mudables (món sensible). Elsensiblle al ser una barreja entre Ser o no-Ser no pot ser objecte de ciència, només d'opinió. Per tal de poder parlar amb ple sentit de la realitat s'ha de vincular a la seva causa, a les Idees.
En canvi, el conèixer és absolut quan parlem de coses absolutes (món de les Idees). El fet de que les Idees presentin permanència, objectivitat, valor absolut i ordenació sistemàtica, poden donar lloc a una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS