comentario

Páginas: 3 (516 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2015
El jurament dels Horacis. Jacques-Louis David.
Oli sobre tela de 1784, de 3,30X4,25 mts. Encarregat per Lluís XVI per al Saló de 1785, actualment al museu del Louvre de París. L’autor ésJacques-Louis David (1748-1825), pintor format amb el seu parent Boucher, que a Itàlia va coneìxer l’antiguitat clàssica i s’interessà per l’escultura renaixentista. Trenca doncs amb la tradició del rococó iadopta una temàtica històrica que li serveix per ensalçar els valors burgesos propers a les virtuts republicanes romanes. Simpatitzant de la revolució, va pintar temes contemporanis com el Jurament delJeu de Paume o La mort de Marat, abans de ser empressonat pels jacobins. Pintor oficial de Napoleó, el va retratar amb una intenció de profunditat psicològica. Exiliat a Brusel·les, va tornar alstemes històrics i mitològics. Se’l considera el gran exponent del neoclassicisme pictòric.
El quadre presenta l’escena dels tres germans Horacis que juren davant el seu pare, que sosté les seves armes,lleialtat a l’Estat i la seva disposició per morir en la seva defensa, segons la narració Ab urbe condita, de Tit Livi, recollida per Corneille en el seu Horace. Aquest tres germans van lluitar, alsegle VII aC contra tres altres germans d’una ciutat enemiga de Roma, i només en va sobreviure un; i encarà matà una seva germana, promesa a un dels germans enemics, perquè en plorava la mort. Aquestatristor es representada per les tres dones que apareixen en segon terme.
La composició es tancada i simètrica, segons unes línies que són rectes, verticals, horitzontals i diagonals, en el cas delshomes, i arrodonides en el de les dones. Els grups de figures s’organitzen emmarcant-se en els arcs del darrer pla, i el número 3 ho domina tot: tres germans, tres espases, tres dones. El quadre esdistribueix de manera geomètrica: els fills i el pare s’emmarquen en un rectangle imaginari; les cames dels germans, les dels pares, les dues dones que es planyen i la que agafa els nens, ho estan dins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios
  • comentarios
  • Comentario
  • comentario
  • Comentario
  • Comentario
  • Comentario
  • Comentario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS