comentarios de texto (balada de l'esgarsa i l'esmerla, Lo Mariner etc)

Páginas: 5 (1205 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2015
la bala de l'esgarsa i l'esmerla
Joan Roís de Corella és un Autor destacat en el segle d'Or de la literatura. La seva literatura era amorosa, didàctica i religiosa. en aquet poema Corrella es decanta per un tema d'amor troba. Es creu que es un poema nostàlgic, ja que no es feia casi literatura trobadoresca.
El tema del poema es l'amor. L'enamorament a una estimada. Ell cau en la mort del'amor, ja que ella no se sent atreta per ell i l'ignora.

l’autor expressa els seus sentiments i emocions de forma casi indiferent. Es tracta d'una garsa i una merla que canten les seves desgràcies.
La primera estrofa s'estructuren amb versos decasíl·labs clàssics catalans, amb una cesura de 4 + 6, però cada quartet, rimat de forma creuada (ABBA), abans de la cesura el vers és masculí idesprès és femení. és descriu un dels dos personatges: primer la garsa, després la merla. Els animals es caracteritzen per la bellesa, com el peus, ulls celles, pennatge-plomes ,gest.

la segona part del poema,s'estructura amb tres estrofes. dividits versos octosíl·labs i tetrasíl·labs. l’estructura de la rima és de (ababa) i l’art menor amb versos masculins. l'argument tracta sobre l’enamorat quevol de persuadir l’estimada.

primera i tercera estrofes són semblats. Es narra El tòpic literari diu que l’amor és una malaltia i que pot portar a la mort del malalt si la dama no el correspon.
La segona estrofa planteja la hipotètica mort de l’enamorat com una prova de que esta enamorat i la indiferència de la dama. Quan ella fa el gest de mirar-lo, es una mostra de que pot ser compassivaPer acabar el poema la desesperació de l’enamorat. fa els plantejaments de l’amor cortès i presentant-se com una víctima del mal d’amor fa que el portari a la mort si l’estimada no l'estima, encara que la mort estarà consciència de la dama.

















COMENTARI DEL POEMA
“Lo Mariner” és una cançó popular d’origen català del segle XVI-XVII, segles inscrits dins elperíode de la Decadència, en el que, tot i la davallada en la producció d'una literatura de qualitat, destaquen les cançons en la literatura popular. És anònima i s’ha anat modificant a causa de la transmissió oral. Aquest fet dificulta que en puguem conèixer l’autor i la data de creació. El tema en aquest tipus de poesia es la vida quotidiana, degut a que ern propers a la gent del poble.
La cançótracta d’una donzella que brodava un mocador de seda a la vora de la mar i de cop es queda sense seda. Veu un vaixell on un mariner li ofereix de pujar per escollir la seda que més li agradi. La donzella puja i amb el cant del mariner es queda adormida. Quan desperta replica que la deixi a terra, però ell s'hi nega. La donzella l’explica que les seves germanes són més afortunades que ella, i ell lidiu que no es preocupi de res perquè ell és el rei d’Anglaterra i ella serà la seva reina.
En aquella època, era típic raptar a les donzelles i portar-les al mercat com esclaves. El tema principal d’aquesta cançó es basa en aquest fet amb la diferència que el mariner està enamorat de la donzella.
La poesia té 33 versos d'onze síl•labes (endecasíl•labs) i una cesura de 7+4. La rima és assonant iels versos són femenins.
Utilitza moltes repeticions, recurs propi de les cançons populars, com per exemple: “i jo pobreta de mi”; paral•lelismes com per exemple: “vermelleta jo la vull que és millor seda”, “vermelleta jo la vull que és per la reina”.











POEMA XIII:
El poema XIII esta escrit per Ausiàs March i pertany al grup de poesies llir entre cards. Pertany a laliteratura del segle d'or . March no utilitzava el codi lingüístic imposat per la tradició trobadoresca. En aquest poema, el poeta manifesta la seva dissort en no veure correspost el seu amor.
En el primer Vers March, vol dir que com que ell estava tan enamorat i no li era correspost era com si estigués mort i així acompanyava en els sentiments als morts perquè sentia el mateix que ells. En el segon...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario texto cafe de la marina
  • Balada de Mallorca (Comentari de text en Català)
  • Comentario Texto Alfonso I
  • Comentario De Texto I El Extranjero
  • La Balada De La Garsa I L'Esmerla
  • Balada de la garsa i l'esmerla
  • Comentari De Text Mar I Cel
  • comentari de text gallet i xavo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS