Comunitario

Páginas: 145 (36105 palabras) Publicado: 22 de diciembre de 2011
DRET COMUNITARI

Enoch Albertí 2004-05

T.1. EL PROCÉS D’INTEGRACIÓ EUROPEA.
1.1 Antecedents
Podem distingir moments o períodes claus, els antecedents, els tractats fundacionals, les successives ampliacions de les Comunitats Europees… fins a l’actualitat amb el projecte de Constitució.
Als antecedents ens plantegem la pregunta de quins han estat els moviments per a la integració europea.Cal tenir en compte que sempre s’ha tingut com a referent la vella idea de l’Imperi Romà, moment en que el continent europeu formava una unitat política. Posteriorment continua amb l’Imperi Carolingi i el Sacre Imperi Romà Germànic.

Com antecedents més propers hem de recuperar les iniciatives preses entre la I y la II Guerra Mundial, quan es va proposar una Unió europea integrada per òrganslegislatius i executius tal com un Estat normal. Aristid Binard també va fer una altra proposta, però ambdues iniciatives es van produir en un context massa agitat social i políticament, especialment a Europa i no van prosperar.

El que avui és UE realment té el seu origen immediat en la II postguerra Mundial, quan entre els diferents Estats Europeus s’instal·la la idea que s’havia de ferimpossible una III Guerra Mundial, ja que probablement seria la última. S’havia de fer, per tant, l’impossible per aconseguir la pau.
Sorgeixen iniciatives de caràcter polític, econòmic i militar que pretenen crear una unió d’estats que fins al moment havien estat en guerra per tal d’evitar un enfrontament bèl·lic que conduís a una Tercera Guerra Mundial.
Amb aquestes premisses es creen organitzacionsde caràcter supraestatals en l’àmbit europeu:

Organització europea de cooperació econòmica: 1947 Creada per tal de gestionar el pla Marshall (reconstrucció d’Europa). Inclou Alemanya i Rússia a part dels aliats.
Aquest pla dona lloc a la OCDE 1960 que avui encara continua funcionant.
El Pla Marshall consistia en que, els EEUU permetien que els Estats europeus compressin el quenecessitaven a empreses nord americanes. El Govern dels EEUU emprava els fons per a la reconstrucció dels Estats europeus.
$ $
Estats Europeus Empresa Govern EEUU

RECONSTRUÏR

Unió Europea occidental (UEO): 1948 hi entra el Regne Unit, el Benelux (Luxemburg, Bèlgica i Holanda). Aquesta unió acabarà per convertir-seen la OTAN. S’inicia amb el Tractat de Brussel·les i la OTAN inclou els EEUU i Canadà el 1949. Aquesta unió era bàsicament militar. Es crea per motius de defensa.

Consell d’Europa: 1949 es crea com a mecanisme de cooperació política dels governs europeus. S’inicia al Congrés de la Haia. Triomfen les idees de Gran Bretanya que vol una cooperació entre governs i no pas un sistemaintegracionalista. D’aquest consell s’adopta el CEDH (1950 – Roma) que avui en dia continua vigent.

CECA: 1951 París Aquesta organització era diferent a la resta d’organitzacions. La CECA en principi era una entitat que reunia a Alemanya, França, Itàlia i el Benelux (Bèlgica, Holanda i Luxemburg). L’objectiu era integrar els sectors clau de la indústria vigent per tenir un control supranacional. Aquestacomunitat tenia una filosofia diferent:
R. Shuman i Jean Monet (inspirador de la CECA encarregat de crear un pla econòmic de recuperació per a França), Adenauer (Canceller Alemany), Spaak (Ministre d’exterior Belga), de Gasperi). Per l’any 1950 Shuman fa una declaració a França que il·lustren l’esperit de la CECA, esperit que s’ha mantingut al llarg del temps:

“Destaca que Europa no escrearà de cop, sinó mitjançant una sèrie de relacions concretes…
Crear una Federació Europea és indispensable per al manteniment de la pau. Pretén posar en comú uns interessos per tal d’aconseguir una unitat de caràcter econòmic que serveix per al manteniment de la pau. Tot això s’ha de fer pas a pas, per anar aconseguint graus superiors d’unitat POLÍTICA via integració econòmica.”

La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comunitaria
  • Comunitaria
  • comunitaria
  • Comunitaria
  • Comunitaria
  • Comunitària
  • comunitaria
  • Comunitaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS